Tveksam?

Jag läser en mening i ett mail (som inte är till mig). Jag läser den om och om igen. Så här lyder den:

Rektor är ytterst tveksam till att Bodil Z sköter sådan undervisning.

tveksamma?

Nej, det handlar inte om att jag vill återuppta striden med min gamla arbetsplats, den som nu visst har bytt namn till ”Högskolan i Väst” eller är det ”Högskolan i Kortbyxor/Puffärmar/Volangkjol”. Det som intresserar mig är vad ”tveksam” betyder. I exemplet verkar det inte ha någon närmare anknytning till ”tveka” eller ”tvekan”, för inte tvekar väl rektor här? Och ”ytterst” förstärker det den eventuella minimala komponenten av tvekan? Nej, ”ytterst tveksam till” betyder så vitt jag nu har klurat ut ”absolut säker på att något inte bör ske”.

Underlig formulering; den är liksom förklädd, tycker jag. Varför använder man en sådan fras? Går det inte att säga ”Rektor tycker/anser inte att Bodil Z ska sköta sådan undervisning”? Eller vari ligger i så fall skillnaden? Är det kanske så att formuleringen med ”tveksam” gör att man har mindre ansvar för det man säger? ”Varför är du tveksam om det?” är ju en betydligt uddlösare följdfråga än ”Varför tycker du inte det?”

Eller vad säger ni? Är ni ”ytterst tveksamma” nu?

27 kommentarer till “Tveksam?”

 1. På svenska ska man inte vara för säker, det är ett slags artighet. Jag läser just nu Georg Kleins senaste essäbok, och han berättar om den svenske flygkaptenen som sade (på engelska) ’Jag tror jag ska försöka landa här’, varpå passagerare från andra länder blev skräckslagna. De trodde att det var fråga om en nödlandning.

  Keep up the good work!

 2. Precis så! Inte förhäva sig – aldrig ha en bestämd åsikt om någonting. Rektor är ytterst tveksam, vilket innebär att man aldrig skulle kunna hävda med någon som helst bestämdhet, att han anser det vara fel. På så sätt behöver rektor inte stå till svars för sina åsikter och ansvaret för de konsekvenser som blev följden av detta ”tveksamma” yttrande undviks helt. ”Ingen” bär ansvaret.
  Svenska politiker, ämbetsmän, tjänstemän, affärsmän o.s.v. har lärt sig läxan från Odysseus och Polyfemos väl. När ”Ingen” sticker ut cyklopens öga och han klagar högljutt över det onda och sin blindhet, skrattar de andra cykloperna åt honom. Ingen bär ansvaret och offret blir den skyldige till sin olycka.
  Brasklapp: Det är ytterst tveksamt om man bör uttrycka sig så klart på svenska, varför jag är smått tveksam till om jag faktiskt skrev det jag skrev eller tycker det…

 3. Högskolan i Kortbyxor – ja, just så Bodil! Fortsätt din up-hill-fight, mot både de tveksamma och de mer bestämda. För ytterst handlar din fight om bildningen och kunskapen, vem har sagt att ens rektorer skulle tycka att det är något att ha? Allt flyter!

 4. Väl mötta här, Marita och Thomas!

  Till några andra:
  Tvekar ni i puffärmen nu? (=Darrar ni på manschetten?)

 5. Ytterst är det väl en s.k. neologism? Men våga svära på det skulle jag inte.

 6. Eufemism menar jag förstås. Usch. Men svära på saken vågar jag förstås fortfarande inte… (ursäkta tillbaka!)

 7. Vill man vara lite rå och det vill jag i det här fallet – se på de två herrarna på bilden, inte behövs det några silkeshandskar här – så kan man säga att en eufemism är ett slags fegismarkör.

 8. Ja, tvi…

  Även om jag just nu verkar lite amokistisk, så betyder det inte att jag inte så småningom kommer att bli normal och ”artig”…

 9. Tänker mig två möjliga orsaker till att skriva så där:
  1. feghet
  2. byråkratspråksslapphet

  eller möjligen:
  3. 1+2

  I övrigt: Högskolan i Kortbyxor/osv = helt underbart. Ingen feghet eller slapphet där inte… Heja Bodil!

 10. Aniara, jag ansluter mig till din teori. Nu återstår det bara att se om herrar rektor och sekundant dristar sig hit, men de vägrar kanske att känna igen sig i min gouachefantasi över deras tveksamhet.

 11. Svaret kom visst samtidigt som frågan. Målning och målning, jag har målat de här gubbarna på en pappbit under en hobbymålarperiod. Egentligen är den inte gjord idag (som jag låtsas i kommentaren här ovanför) utan för så där en tjugofem år sedan, men imorse såg jag att deras ansikten uttryckte just det som med ett modernt ord kallas ”tveksamhet”.

 12. Men – wow! Ursnygga kontrastfärger och fin bildkomposition. Du skulle måla mera, tycker jag. (Helt säkert)

 13. Roligt att höra, Aniara, över huvud taget har jag haft väldigt roligt idag med de här gubbarna och alla kommentarerna och all denna lyckobringande tveksamhet.

 14. Vive La Bodile: Gouachen är suverän, absurd, rent patafysisk, påminner om det bästa som herrar Hedlund och Hylinger besjungit…

  Heja Bodil, ditt Zäta har sin magi. Sagt utan ironi.

  ”ytterst tveksam” är ren och skär byråkratsvenska, finns troligen motsvarigheter i tyska, vad säger du Bodil….?
  tänker på uttrycket ”Ich voraussetze…” ( eller nåt sånt, minns inte, min tyska är rudimentär, men jag har HÖRT mycket tyska) som är nån typ av tysk parallell till svenskans ”ytterst tveksam” , men tvärtom om ni förstår vad jag menar….

 15. Impad. Jag antog att bilden är av någon konstnär. Och den är den uppenbarligen.

  Nu vet jag vad jag ska önska mig av dig till min nästa födelsedag!

 16. Hm, tack för hyllningar och vänligheter… fast jag tror inte någon behöver säga något till Agnes om ägande – jag tackar för även den komplimangen, det råder väl ingen tvekan om vilken jag menar nu…

 17. Jag vill inte äga dem. Jag vill att de bilder som fascinerar mig ska hänga där jag kan se dem varje dag!

 18. Agnes, visst, jag förstår nog att du menade så…
  Det är Bodils bild vi gillar, båda, på olika sätt.

 19. Vilken underbar dag på Bodils blogg. Kan man säga annat än TACK????

 20. Hej Bodil. Jag är inte en så flitig bloggläsare som jag skulle vilja, men besöker din med oregelbundna mellanrum och tycker om den. Nu undrar jag var jag kan läsa om dina tidigare förehavanden med Högskolan i kortbyxor? Har försökt på några av dina kategorier men hittar inte. Om du skrivit om det tidigare alltså.

 21. Hej Susanne,

  jag har egentligen inte skrivit så mycket om ”Högskolan i Kortbyxor”, fast några gånger har jag nog ilsket snuddat vid den under rubriken ”Forskning/Utbildning” i något svar till någon kommentar (fast kanske utan att namnge denna högskola). Då och då kommer det nog något framöver också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *