SKENARGUMENT

Som jag sa igår så har Svenska Institutets ledning (Madeleine Sjöstedt, Monika Wirkkala, Kurt Bratteby, Anna Rudels) manipulerat bort fem miljoner ur myndighetens årsbudget på ca 500 miljoner. Manipulerat eller ”flyttat” fem miljoner från svenskundervisningen i världen till för alla utanför ledningsgruppen okänd plats.

Låt mig nu rikta strålkastaren åt ett annat håll: Under höstens strider kring SI:s nedskärningar av kärnverksamheten har Madeleine Sjöstedt hävdat att dessa interna nedskärningar skulle bero på någon som kommer utifrån, från regeringshåll. Varje gång någon har kritiserat nedskärningsplanerna har SI svarat som en automat: ”Vi kommer att få budgetnedskärningar från regeringen”. Fast i lite ärligare stunder har man sagt att man inte kan bestämma något exakt förrän man fått budgetunderlaget. Men denna ärlighet är behäftad med märkliga fel i logiken. Varför bestämma om man inte vet?

Detta återkommande prat om kommande minskad budget var ett SKENARGUMENT. Och nu när budget är lagd, vet vi att budget är oförändrad.

ANSLAGEN UTIFRÅN ÄR OFÖRÄNDRADE. ALLA NEDSKÄRNINGAR AV SVENSKUNDERVISNINGAR KOMMER INIFRÅN, FRÅN SI:S LEDNING.

Det får väl sägas att skenargumentet var ett listigt drag och inte minst delar av den svenska pressen nappade glatt på det. Men nu är detta argument ur leken. Och så småningom väl också dess ursprung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *