Burjatien

Burjatiska tillhör mongolspråkens familj. Dessa är i sin tur en gren i den altaiska familjen som är en stor språkfamilj med omdiskuterade gränsdragningar. Men nu ska jag inte gå vilse i språksläktskapens djungler för mitt ärende här var egentligen landet Burjatien, ett land som tills vidare är koloniserat av Ryssland och ryssarna har med olika metoder fått ner antalet burjater i landet till 25%. Som en geografisk orientering kan jag säga att större delen av Bajkalsjön ligger inom landets gränser.

Burjaterna är ett av de folk som lyder under Ryska federationen som har oproportionerligt många döda till följd av det ryska terrorkriget i Ukraina. Till saken hör också att burjatiska familjer bara får en tredjedel av den ersättning som en Moskva-familj får för sina döda.

Ner med den ryska kolonialismen! Släpp ut undertryckta folken ur den ryska fångenskapen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *