Chomsky igen

Här är en lista över vad Chomsky säger under de första fem minuterna av ”WAR in Ukraine is a US Experiment!”:

sak 1: Chomsky tycker att det ryska kriget i Ukraina är ett experiment, ett experiment utfört av USA.

sak 2: Chomsky vill se en diplomatisk lösning och enligt honom har ingenting, ingenting alls försökts i den riktningen.

sak 3: En diplomatisk lösning skulle enligt Chomsky ge båda sidor något.

sak 4: En orsak eller orsaken till kriget är enligt Chomsky att Ukraina inte neutraliserades och förbjöds att ansluta sig till Nato, något som ju ryssarna krävt så länge.

(Det här fåniga skrivsättet med ”sak” använder jag för att inte bli störd av något skrivprogram.)

Jag svarar:

sak 1: Denna syn visar på ett bottenlöst förakt för Ukraina och en oförlåtlig anpasslighet till förövarna – och det är ryssarna som är förövarna.

sak 2: Att tro att det går att hantera putin genom diplomati är i bästa fall, i allra bästa fall naivt, men egentligen är det cyniskt och hänsynslöst mot dem som offras på detta välpolerade altare. Chomsky säger för övrigt i ett annat sammanhang att han inte litar på putin. Men visst är det en bra idé att förhandla med någon man inte kan lita på? Och detta att diplomati inte skulle ha försökts är en ren lögn. Vad gör till exempel Macron och Scholz i sina ”samtal” med putin? Hotar honom? Nej då, de krälar som vore de instruerade av Chomsky.

sak 3: Jaha, båda sidor skulle få något? Så här: Det vore ju så fint om våldsverkaren och den lemlästade kunde komma överens, till exempel om hur stora delar av den lemlästades ben som ska skäras av – strax ovanför anklarna? under knäna? alldeles intill bålen? Här får man ju ta och ge och för att komma överens. Kanske står amputören och offret ganska långt ifrån varandra i början, det får man ju förstå, men om man sätter sig ner och förhandlar och väger för och emot när det gäller det ena och det andra, så ska det nog gå fint småningom, jag säger inte att det är lätt, man måste ha tålamod…

sak 4: Ukraina finns alltså inte som självständigt land i Chomskys föreställningsvärld. Ukraina är något som andra ska bestämma över, helst Ryssland, som ju behöver skyddas mot Ukraina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *