Fred utan frihet garanterar inte fred

Ondskan finns. För att frihet och fred ska kunna samexistera måste vi kämpa och vara beredda till offer. Fred utan frihet garanterar inte fred.

Jag hör nu många utanför Ukraina som säger ”bara det blir fred” eller ”varför lägger inte ukrainarna ner vapnen?”. Många säger kanske detta mest för att de är rädda om det egna skinnet, fast kanske också för att de tror att det skulle vara en utväg för människorna i Ukraina. Men vad skulle hända i Ukraina efter en ”putinfred”? Vi vet inte i detalj – kanske massakrer på dem som putindräggen anser som skyldiga, kanske uppfostringsläger, kanske folkomflyttningar. Men en sak vet vi: friheten skulle mördas. Och fred skulle bara finnas i form av förtryckets ”fred”.

Frihet är kanske inte en garant för fred men frihet är en nödvändig förutsättning för en fred utan hot. Om det hade funnits frihet i Ryssland hade putin inte kunnat få denna makt att ohejdat mörda och lemlästa människorna i Ukraina. Ryssarna är sedan länge förtryckta och ofria – även om det finns ett litet skikt som värjer sig mot detta, men den gruppen är verkligen liten – och deras ofrihet släpper figurer som putin lösa att mörda allt i sin väg. Också freden.

Be inte ukrainarna sluta försvara sig utan hjälp dem i stället eller tig åtminstone! Om Ukraina raderas ut kommer ingen fred i dess ställe. Det kommer ett outsägligt djupt sår som bara kan läkas med krig, ett befrielsekrig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *