Ännu en dag från förra året

Egentligen vet jag inte om det här verkligen går att kalla rekonstruktion av tiden i Brno förra året eller om det snarare för till en förskjutning av förloppen eller kanske – delvis – en förfalskning. Nå, det må vara hur det vill med det. Nu fortsätter jag. För den här dagen har jag hittat några få bilder som jag vill använda, det var ingen ”fotograferingsdag” eller så har jag kastat ut en del. Den första bilden föreställer några av Renés böcker som vi ville ge bort till hans vänner och till några av mina. Ingen av oss kan ju läsa tjeckiska fast vi behöll ändå ett par var.

I raden här står några böcker av Škvorecký, Hrabal och Klíma. Det fanns inga bokhyllor i lägenheten och de flesta av böckerna stod uppradade på fönsterbänkarna eller låg utspridda på små bord. Vännerna kom upp och tittade, de flesta rörde sig lite skyggt och tittade lite hastigt men några tog i alla fall med sig en eller ett par böcker.

Sedan vet jag inte vad vi gjorde, kanske gick vi till någon bank för att reda ut det ena och det andra. Någon gång tog Rudolf, Miki och jag en promenad genom stan och hamnade till sist på ett kafé någonstans vid Masarykova i den nedre änden ganska nära stationen.

Genom fönstret tittade vi ut på en vacker innergård. Miki fick vatten. Vad vi pratade om minns jag inte, fast det hade säkert med vårt dåvarande nu att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *