Kaffe i Inat Kuća

En av dagarna i Sarajevo gick jag i trevligt sällskap till Inat Kuća (Trotsets hus) och drack kaffe på bosniskt vis (det gör man förstås inte bara där). Vi möttes i Baščaršija och gick sedan mot Miljacka och över bron. Solen sken just då, men vädret bjöd annars på ett randigt äventyr av skyfall och heta solstrålar. Alla tre hade vi paraplyer.

1IMG_1931

Vi valde ett bord ute på terrassen ovanför floden. Om ni undrar över vattnets färg, så tror jag det kommer sig av alla störtskurarna. Jag minns inte Miljacka så brun från andra gånger då jag varit Sarajevo.

2IMG_1936

Till kaffet åt vi baklava och rahat lokum och allt var som det skulle.

3IMG_1937

På andra sidan Miljacka såg vi den vackra byggnaden Vijećnica, som före kriget var nationalbibliotek. Kanske finns fortfarande några av böckerna kvar, men nästan alla förstördes under de serbiska angreppen. Själva byggnaden har dock återställts till sitt tidigare skick och är nu ett nationalmonument, fast ärligt talat vet jag inte vad det riktigt innebär. På bron pågick, medan vi satt i Inat Kuća, fotografering av ett brudpar, fast på bilden ser ni bara bruden.

4IMG_1939

Och utmed floden såg vi också andra vackra hus, om än av anspråkslösare slag än Vijećnica. I fonden höjde sig gröna kullar, något för ögat att beta bland eller vila på.

5IMG_1943

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *