Om vatten

Det råder svår torka i Kapstaden sedan några år och det är säkert så i stora delar av södra Afrika, men inte överallt, det märkte vi till exempel när vi var i Hidden Valley, där det var lummigt och grönt. Här i Kastaden vimlar det av skyltar som säger ”Save Water” och maximiförbrukningen per dag och person är 87 liter. Från och med idag ska ”level 6 water restrictions” införas i staden och det innebär bland annat skärpta kontroller och kontrollsystem för klämma åt dem som ännu slösar med vatten. I media vimlar det av råd för vattensparande som till exempel att man i stället för att duscha skulle kunna tvätta sig med en fuktad tvättlapp. Andra idéer är att flygresenärer som kommer hit och inte utnyttjar hela den tillåtna bagagevikten skulle kunna fylla det resterande utrymmet med vatten. Det är svårt att veta om det skulle göra någon större effekt, men kanske i ett längre lopp.

1IMG_9492

Igår kväll kom det plötsligt ett par korta regnskurar på rad och Rudolf och jag bar ut hinkar i den näsduksstora ”trädgården”. Vi stod i mörkret och försökte gissa hur mycket vatten vi skulle få ihop i hinkarna och så började vi berätta ”vattenhistorier” för varandra, allt från halvdumma skämt till formuleringar av verkliga dilemman eller egentligen kom väl skämten utkrypande ur dilemmanas åtvändsgränder. Vi funderade på det där med tvättlappen och skissade sedan på en uppfinning av den perfekta ”fiberduken” som inte skulle behöva blötas och som skulle suga åt sig all smuts och som skulle vara nedbrytningsbar och bli till pulver eller jord efter någon dag. Fast vad skulle man tillverka den av och skulle det kanske gå åt vatten vid tillverkningen? Vi pratade lite om baljan som hyresvärdens dotter ställt utanför dörren några dagar tidigare. Den står vi i när vi duschar och sedan spolar vi toaletten med vattnet som samlats. Vi skrattade lite åt att vi kanske borde duscha längre för att kunna spola toaletten ordentligt. Och så kom Rudolf att tänka på att många i Kapstaden nu är arga och oroade över att vattenförbrukningen ökat under december på grund av alla turisterna. Men är inte turismen bra för Sydafrika? Kanske går det att betala för bättre vattenrening genom inkomsterna från turismen? Så att vattnet räcker till turisterna också? Och så funderade vi på vad vi skulle använda det insamlade regnvattnet till. Kanske till de få halvt förtorkade växterna i ”trädgården” eller till Rudolfs enda krukväxt? Men nej, sa Rudolf, det får vi kanske inte, det är ju vattningsförbud. Eller hur är det? Får man använda regnvatten man själv samlat in hur man vill? Nå, det blev bara någon deciliter i botten av hinkarna och det vattnet gick till busken i hörnet och den minimala krukväxten, förbjudet eller ej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *