Britanski trg

I tanken återvänder jag till den underbara söndagsförmiddagen med Alex på Britanski trg. På söndagar är det antikvitetsmarknad där och en spännande värld växer fram med timmarna som rullas upp. Försäljare och kunder eller spekulanter är som delar av en teaterföreställning och stånden dignar av den fantasifullaste rekvisita. Vi var på jakt efter julklappar, Alex till julen i sin sardiska familj i Alperna och jag till min sydafrikanska med Rudolf och Susanne. I oss möts Sardinien och Sydafrika eller kanske Italien och Kroatien, välj själva! Vi tittade på underbara gunghästar och fantastiska schackspelare som inte var till salu.

1IMG_9136

Under det ena bokbordet låg en härlig, mycket lurvig hund som gärna lät sig både klias och klappas. Jag tog en bild på Alex och honom just när de hade samma min, ett slags återhållet hundleende.

2IMG_9137

En pudel i vinterkappa med tillfälligt nedfälld kapuschong övervakade en brokig porslinssamling sittande i sin mattes knä. Vi tittade på armband och ringar och lyssnade på långa historier kring deras härkomst och material. Och Alex köpte en tunn liten bok med bilder av Modigliani.

3IMG_9138

Mest spännande blev det när vi fick ett litet skrin av ben (kost) förevisat för oss. Försäljerskan knackade på det och sa: deva. Jag funderade lite men var osäker. Då tog hon fram en penna och började rita en märklig figur. Både Alex och jag kämpade med tolkningen tills någon av oss sa: dromedar. Och ja, det var rätt. Se själva!

4IMG_9159

Jag funderade lite över ”deva” efteråt och kom fram till att det nog är ett turkiskt lån. Och nu vet jag att det exakta kroatiska ordet för dromedar är ”jednogrba deva” – enpucklig deva minsann. Vi köpte en rysk docka av en glestandad man som gjort något idrottsligt på 80-talet i Göteborg eller var det i Malmö?

När vi hade alla våra märkliga köp bakom oss gled vi in på en bar, troligen den bästa vid torget, i alla fall enligt vår måttstock som mäter egensinnigt men absolut. Vi blev på ett sätt som kändes mycket privilegierat serverade vårt kaffe av ägaren själv och utsikten från vårt hörn var magnifik.

5IMG_9142

Och strax far jag till Sydafrika. Via Doha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *