Hemvägen i ordbilder

Nu är jag tillbaka i Zagreb igen och kan på nytt servera er sådana där påfrestande punktnoteringar från en resa. Bosnien lockar mig visst alltid till just detta:

Långsamt ut ur Sarajevo, Gladno polje, ko i trädgård, byar, berg runt om, vi åker nedför, majsfält, färgglad paprikamarknad, hus med balkonger utan räcken, Duhri, stor moské, kor i trädgård, stopp i Kiseljak, ultramodern kyrka, Hrvatski dom, skylt mot Busovača och Travnik, röda äpplen i träden, Gromiljak? stopp, katolsk kyrka, moské 13.30, liten å, långsvansade får, majs, pumpor, Bilalovac, sakta genom byarna, traktorer, arbetshästar, getter, vita och svarta hönor, gröna åsar, Bukovci, katolsk kyrka, moské, skylt mot Lugovi, chaufförerna säger ofta ”Zagreb" i sina samtal, Polje, ser rätt välmående ut, fina trädgårdar, stopp i Busovača, katolsk kyrka, kroatiska symboler, vi far längs liten flod, Kaonik, muslimsk begravningsplats, dalen blir trängre, (inget internet i bussen den här gången förresten), katolsk kyrkogård, moské, stopp i Vitez, minaret, vi korsar en flod, Bila, kor i trädgårdarna, Nova Bila, bergen i bakgrunden blir högre, chaufförerna har kul, blir uppsluppna, Dolac na Lašvi – verkar kroatiskt, stopp i Travnik, många moskéer – stora, stor muslimsk begravningsplats, katolsk kyrka , staden verkar vacker, men jag lyckas inte ta bra bilder (14.45), Turbe, hög minaret, granskog till vänster, blandskog till höger, moské bland träden, visst viktigt att köra fort i kurvorna, bergigt, vi åker högt över floden, det går nedför, ruin efter ortodox kyrka?, by, moské, paus 15 min i Donji Vakuf(15.20), moskéer, ortodox? kyrka, katolsk?, muslimsk begravningsplats, dalen delvis i skugga, Babin Potok, Torlakovac moské av traditionell typ, floddal antar att det är Vrbas vi följer, genom tunneln Vinac – stećci nära utgången till höger, Bravnice, Jajce (16.10), tunnel Skela (i Jajce), fantastiskt läge, så vackert, vattenfall, kullar, minareter, borg, stup, måste tillbaka!! Vrbas, Podmiljače, floden till höger – vackert, 16.30 bro kroatisk+ SR- + federationsflagga, 16.34 in i RS, floden till vänster, kyrilliska först/överst nu, floden till höger 16.38, högt över floden, ortodox kyrka på höjden, hisnande utsikter, x kör extra fort när det är speciellt vackert, Banja Luka 17.15, floden, små moskéer, träminaret(!), shoppingcentra, ortodoxa kyrkor, Banja Luka stopp 17.35 (tog tid att komma in i staden visst), bussen fylls på något, motorväg? nej, bara lite, Laktaši (överstrukna latinska bokstäver), grisar på fältet, ortodoxa kyrkor, katolsk? kyrka, det börjar skymma, paus 20 min på samma ställe som sist dvs ingenstans, lantlig moské, ortodoxa kyrkor, majsfält Dubrave, enorm ortodox kyrkogård, rök i luften sedan ett tag, varför eldar alla?, stopp i Gradiška, strax gräns, 19.00 vi hänger på gränsen sedan snart tio minuter, passen samlas in, 19.10 bosniska sidan klar, vi passerar över floden, till fots genom den kroatiska kontrollen som sist 19.25, det är nästan mörkt, vi far in i Kroatien…

Och här är bilderna som följer med texten. Jag medger att allt detta är mest från mig till mig – vill ju hålla kvar vad jag såg och genom det veta något av vad jag upplevde.

1IMG_8285

2IMG_8308

3IMG_8345

4IMG_8370

5IMG_8417

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *