Tankar i Baščaršija

Jag går omkring i Baščaršija och iakttar byggnaderna och gatulivet bland dem. Är det möjligt att jag ser fler kvinnor i svarta fotsida dräkter med bara en smal glugg för ögonen? Det är möjligt. På nytt hör jag om de stora investeringarna från Saudiarabien, Förenade Arabemiraten med flera andra länder från de trakterna. De köper allt med sina penningmassor: källor, trädgårdar, parker, byggnader och kvarter. Bosnierna och särskilt då bosniakerna står trängda mellan denna ”invasion” som dränker landets traditioner och trycket från Republika Srpska som ännu sitter på utrotningsläger och massakerplatser som Omarska och Srebrenica. Nej, egentligen vill jag inte alls tala om politik, men jag kan inte lämna detta osagt innan jag visar bilder från denna vackra stadsdel, där en gång linjerna från de olika kulturerna, religionerna och traditionerna löpte alldeles särskilt tätt och fantasifullt rikt.

Bilder från Baščaršija och från Nationalbiblioteket strax intill:

1IMG_8217

3IMG_8229

4IMG_8237

5IMG_8239

6IMG_8240

2 kommentarer till “Tankar i Baščaršija”

  1. Hej – tack för din tanke kring bosniakerna. Läser dig med intresse och har saknat kommentarer hur människorna har det här. Inte utifrån en politiskt ståndpunkt mer ur en människorätts- och humanistisk ståndpunkt. Hälsar Anders

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *