En ovetande resenärs anteckningar

Medan jag ännu är i Sarajevo och innan de här fladdriga anteckningarna i telefonen förlorar sitt förhållande till mitt nu vill jag slänga ut dem i atmosfären.

Jag reste med buss, eftersom tåget Zagreb-Sarajevo av okänd anledning dragits in för alltid (?). När jag tittade efter på nätet såg det ut som om resan skulle gå över Slavonski brod, Bosanski bord och Derventa, men ganska tidigt märkte jag att detta nog inte stämde. I alla fall knappade jag in små notiser i mobilen lite då och då och så länge mörkret inte var alltför tätt. Resan tog åtta och en halv timmar och tittar ni på kartan, så är det inte omöjligt att ni blir förvånade över detta med den långa tiden. Efter ungefär fyra mil skrev jag den första anteckningen:

Ivanić grad, floden Lonja, Križ, Lonjske polje, platt platt majsfält lerigt kor små skogsdungar, de flesta lastbilar bosniska eller serbiska, Kutina, stort vatten till höger, Novska (porten till Slavonien), Jasenovac, kor, skog (ekar?), lugnt jämnt tempo, platt med åsar vid horisonten till höger, avtagsväg mot Banja Luka – vi svänger av, floden Strug, Tele2 säger att jag är i Bosnien, vi passerar en gräns, alla av för passkontroll, stor flod, ny passkontroll alla pass samlas in, bosnisk kontroll, passen delas ut av lätt förvirrad medresenär, stopp i Gradiška, vi verkar åka mot Banja Luka, nu paus, landsvägar, kullar, får, Laktaši, genom byar, hönor, hästar, liten "motorväg", ortodoxa kyrkor, mycket kyrilliska, landsväg, kö igen, katolsk? kyrka med dubbeltorn, Banja Luka, muslimsk begravningsplats, ut ur Banja Luka, floddal vacker, minaret, trång slingrig dalgång, grönt vatten gröna träd tätt tätt, Bočac, kullarna blir lägre, landskapet öppnar sig, plötsligt är vi högt ovanför floden, ortodox kyrka, vi korsar floden Vrbas, skylt mot Jajce, slut på Republika Srpska?, Jajce 5 min paus, minareter, många går av, muslimsk begravningsplats, många moskéer, stad vilken? 30 km? till Zenica, flod, broar, trång dalgång, klockan är sju det mörknar, mörkt och vi åker genom trång slingrande dal, vet inte var jag är (19.10), busschaufförerna skämtar och glammar i mörkret, stannar kanske är det Zenica?, nej Travnik, tror jag, stopp i Visoko (ca20.00), stopp på en mörk plats förstod inte namnet, katolsk kyrka, beckmörkt, Fojnica två passagerare går av, hög minaret men traditionell bosnisk moskébyggnad, katolsk? kyrka, moskéer, katolsk kyrka (20.45), motorväg? 20km till Sarajevo, mörker…

Jag kom fram strax efter nio och Fuad hämtade mig på busstationen.

1IMG_8146

2IMG_8169

3IMG_8181

Kommentera