Ett ”obesvarat samtal” eller lite om ”support”

Jag vill ju inte tråka ut er, men det här blir nog inte så roligt. Det handlar om datorer, ett område jag inte har mycket vettigt att säga om. Nå, jag har en ny dator och det är en mac igen, eftersom jag inte orkar lära mig någon för mig ny typ av dator. I denna nya dator fungerar inte word, som ju inte är något mac-program, men som jag för ett antal år sedan tvingades att köpa, eftersom det är så utbrett. När innehållet i den gamla datorn fördes över till den nya upphörde word att fungera. Det fungerar alltså fortfarande i den gamla, men den vill jag ju lämna ifrån mig, för det blir löjligt att ha två datorer.

Är ni kvar? Tröttnat?

Igår förmiddag ringde jag till en microsoft-”support” för att försöka ta reda på vad jag kan göra för att lösa mitt problem. Inte oväntat hamnade jag i en kö med en förfärlig ”lugnande” röst som då och då avbröts av en enerverande musikslinga. Efter en kvart kände jag att jag måste skapa ett slags försvarsmur mot det olustiga och motbjudande inflödet som lät till exempel så här, ja, ni kan inte höra det otäcka ”lugnet” och inte den fåniga musiken, men orden:

Alla våra medarbetare är upptagna med kunder just nu men vi kommer snart att besvara ditt samtal.

Jag kände en stark olust inför ordet ”kunder” och funderade samtidigt på hur man gör när man ”besvarar ett samtal”. Jag vet något om hur man inleder, avbryter eller avslutar ett samtal, men ”besvara ett samtal” vad är det?

Samtalet kan komma att spelas in. Personlig information kan komma att spridas till länder där microsoft finns.

”Personlig information kan komma att spridas”? Vad är detta? Jag gick fram till fönstret för att lugna mig med en blick ut över parken.

bild-56

Nej, det hjälpte inte, i alla fall inte mycket. Jag grep då tag i Edith Södergrans Samlade dikter och började läsa dikter ur samlingarna högt mot den ”lugnande” pretentiösa rösten:

Ditt samtal är viktigt för oss, vi beklagar väntetiden men kommer snart att besvara ditt samtal.

Höstens bleka sjö
tunga drömmar drömmer
om en vårvit ö
som sjönk i havet.

Alla våra medarbetare är upptagna med kunder just nu men vi kommer snart att besvara ditt samtal.

Det skall vara obegripligt
hur det underbara sker, —
ingen väg till lyckan finnes,
ingen lycklig stigen minnes
som till lyckans lönndörr för.

Alla våra medarbetare är upptagna med kunder just nu men vi kommer snart att besvara ditt samtal.

Samtalet kan komma att spelas in. Personlig information kan komma att spridas till länder där microsoft finns.

Ditt samtal är viktigt för oss, vi beklagar väntetiden men kommer snart att besvara ditt samtal.

Min själ älskar så de främmande länderna,
som hade den intet hemland.
I fjärran land stå de stora stenarna
på vilka mina tankar vila.
Det var en främling som skrev de sällsamma orden
på den hårda tavla, som heter min själ.

Samtalet kan komma att spelas in. Personlig information kan komma att spridas till länder där microsoft finns.

Ditt samtal är viktigt för oss, vi beklagar väntetiden men kommer snart att besvara ditt samtal.

Sällsamma fiskar glida i djupen,
okända blommor lysa på stranden;
jag har sett rött och gult och alla andra färger, —
men det granna, granna havet är farligast att se,
det gör en törstig och vaken för väntande äventyr:
vad som har hänt i sagan, skall hända även mig!

Jag läste högre och högre och bruset från microsoft blev alltmer ”micro”, alltmer ”soft” för mina öron. Ja, fanns det alls? En timme gick (59 minuter stod det) och plötsligt stängde min hand av alltsammans och jag tänkte att jag ju vet bättre ord än ”word”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *