Appendix till århundradets sista gris

Nej, jag är inte färdig än för inatt läste jag om de där raderna i Märta Tikkanens bok:

Dethär är århundradets kärlekssaga
sa du
den kommer alltid att bestå
i evighet ska den beundras
sa du

Ja, och den där raden fick bli bokens titel, bokens subtilt ironiska titel. När en bit av den klistras på en annan boks framsida är ironin förstås borta. Kvar är ett halvt citat av Henrik Tikkanen i en storvulen pose. Saga bytt mot krig. Får jag gissa vilken av böckerna som kommer att leva längst, vilken som kommer att ha varit mest älskad, när ingen mera läser någon av dem?

4 kommentarer till “Appendix till århundradets sista gris”

  1. Jag läste Expressens kultursida på nätet. Där har man plockat fram ”tio av de starkaste citaten” ur Århundradets kärlekskrig – boken som kommer att ”vara på allas läppar i vår”. Herregud, vilken hausse av en del tarvliga grälrepliker! Av citaten att döma har du spått helt rätt, Bodil. Detta lär inte överleva våren ens, inte ens som pekoral.
    Det ska bli intressant att se hur kritiken kommer att förhålla sig till den här boken.

  2. Hej Einar, tack för din kommentar här i den numera rätt ensliga pausträdsvärlden (nej, jag klagar inte över ensligheten). Det verkar som om den där wittska boken har förbrukat sig själv redan innan den kommit ut. Kanske har den redan kommit ut, men det ändrar ingenting. Nå, ältandet om den förde i alla fall det goda med sig att jag nu läst om Märta Tikkanens ”Århundradets kärlekssaga”, för det är en bok att läsa.

  3. Bodil och Einar, jag vill säga något om föremålet för denna ”bok” som så veckotidningsaktigt marknadsförs av de stora morgontidningarna. Hans nya bok kommer ut 15 april, jag började läsa den igår och har hunnit halvvägs. Jag kan garantera er: inte ett ord om en familj som havererat, inte en enda ”privat” spaning in i sovrum eller andra platser för dramat. Det är så befriande. Och det är – tycker jag nog ändå efter att ha funderat på saken – inte så lite pinsamt att damen ifråga gör sitt privatliv – äktenskap och skilsmässa – till en medial show som blir förnedrande både för henne själv och de andra som ofrivilligt dras in i det. Man måste inte älska allt Horace Engdahl gör, men jag vill ändå säga att hans bok skvallrar om ett intellekt som står på en annan nivå än löpsedelstänkandets.
    Sedan tror jag man ska säga att Tikkanen faktiskt är i högsta grad inblandad. Nu fick hon bli mentor för ännu en bitter människa och då lånade hon generöst ut sin gamla boktitel.
    Redan nu ångrar jag att jag skrev detta. Jag hade ju lovat mig själv att inte dras med i cirkusen. Som det kan bli!

  4. Thomas, kanske lite fånigt av mig att blanda in titeln HE:s kommande bok, men jag föll för en frestelse. Och lite tillät jag mig det efter att ha hört honom föra vissa lättviktiga samtal i till exempel Weimar under den här Liv&Horace-expeditionen som nu pågår. Vad gäller Märta Tikkanen så läste jag just om ”Århundradets kärlekssaga” och tyckte om den även denna gång.

Kommentera