Om tvätt, städning, kaffekokning och scenframträdanden

Svenskstudenterna här vid universitetet i Zagreb har ofta lättare för att tala om ”höga och doktorala ting” än om vardagens små vinklar och vrår. Inget konstigt i det – de är ju studenter med akademiska ambitioner och inte elever på en praktiskt inriktad språkskola. Detta faktum gör emellertid att jag som svensklärare ibland känner mig kallad att täppa till diverse små luckor i vardagsspråket, så härom veckan fick en studentgrupp i uppgift att skriva korta texter om ett brett urval av vardagliga situationer. Och här under bilden kan ni läsa fyra av texterna:

bild1-43

Tvätt

Först tar man smutstvätten ur tvättkorgen, garderoben eller till och med från golvet. Sedan brukar man sortera tvätten enligt färg – vita kläder blandas inte med mörka eller kulörta kläder så att färgerna inte förändras. Några plagg bör man vända ut och in och det är också bra att kolla om det finns något i fickorna. När man har stoppat in allt i tvättmaskinen, tillsätter man tvättmedel och sköljmedel. Olika färger och tyg tvättas på olika temperaturer. Vittvätt brukar man till exempel tvätta på högre temperaturer än mörka och kulörta plagg. Det finns också flera program man kan använda för olika typer av tvätt, som till exempel handtvätt för ömtåliga kläder. När man har gjort allt, kan man sätta på tvättmaskinen. Det är viktigt att man inte glömmer våt tvätt i tvättmaskinen eftersom den kan börja lukta illa ganska snabbt och då måste man göra om hela processen. När plaggen är tvättade kan man torka dem i torktumlaren eller hänga dem på tork. Kläder blir ofta skrynkliga och behövas strykas om man använder torktumlaren, men det är väldigt praktiskt om man inte har någon plats där man kan hänga tvätten på tork.

Vesna Kenđelić

.

Lägenhetsstädning

Städning är en process som består av flera delar och som tycks mig vara utan slut.

Golvstädningen börjar jag med att dammsuga. Först måste jag ta ut dammsugaren ur skåpet som den står i. Sedan kopplar jag ihop förlängningsröret och golvmunstycket med apparatens slang. Efter detta kopplar jag in dammsugaren och börjar städa. Då och då tar jag bort röret och dammsuger stycken av golvet invid väggarna med slangen. Efter dammsugandet är det dags att skura golvet. Jag blandar golvrengöringsmedel med vatten i en liten balja. Sedan doppar jag moppen i blandningen och skrubbar golvet med den.

Dessutom är det viktigt när jag vill ha en perfekt ren lägenhet att putsa glasytorna. Speglarna, fönstren, balkongdörren och ugnsluckan putsar jag med putsmedel och pappersdukar.

Sist men inte minst, måste man rengöra badrummet grundligt. Toaletten, handfatet och badkaret skrubbar jag med rengöringsmedel och vattenkranarna putsar jag.

Ante Petrović

.

Hur man kokar kaffe i mikron

Om du inte har tid att koka kaffe på ett normalt sätt, då behöver du en fin sak som heter mikrovågsugn. Du kan koka och baka nästan allt, men idag pratar vi om någonting som varje ambitiös människa behöver i sitt liv – kaffe.

Du behöver en mikrovågsugn, en kopp, en sked, neskaffe, vatten, (mjölk och socker om du vill).

Börja med att hälla upp vatten i koppen (var försiktig så att du inte häller upp för mycket om du dricker kaffe med mjölk). Sätt sedan koppen i mikron och ställ in den på en minut. När det är färdigt, tillsätt en eller två skedar kaffe (som du gillar) i koppen och blanda i det. Om du gillar kaffe med mjölk och socker, häll i lite mjölk och tillsätt så mycket socker som du gillar i koppen. Blanda.

Nu kan du dricka kaffe och läsa en bok, röka en cigarett, njuta av morgonen, eller vad som helst.

Lägg på minnet: kaffe är framgångsrika människors dryck!

Gracija Horak

.

Hur man uppträder inför publik

Det kan vara stressigt eller tröttsamt att stå framför en folkmassa och göra nånting när alla tittar och lyssnar bara på dig. I detta moment ligger hela ansvaret på dig och du kan antingen ha situationen under kontroll eller klappa ihop. Om du är en av dem som brukar ha rampfeber så finns här några tips för att lyckas trots allt. Rampfeber är pinsamt men kan besegras. Först måste man förbereda sig på många scenarion. Man måste veta att allt kan gå bra eller inte så bra. Men om det inte går så bra, jag förstår att det låter omöjligt, kommer du att överleva ändå. Innan du börjar ditt framträdande ska du dricka lite vatten, stå rakt, andas djupt in och ut och ta det lugnt. Tänk på nånting roligt som du ska göra för att belöna dig själv och säg: “Jag kan göra det här. Jag tror på mig!” Le nu mot alla och njut av vad det än är du måste göra: prata, spela, agera, recitera. Om du njuter av vad du gör kommer alla att njuta av det också. När du slutar ska du buga dig för publiken oavsett om hur det varit. Grattis! Du har fullgjort ditt uppdrag. Om du lyckades att kontrollera dig själv ska du vara mycket stolt över dig. Vi är redan stolta.

Ivona Bilušić

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *