Farbror Blå

Sedan någon gång i oktober dricker jag varje morgon mitt jasminte ur en farbror Blå-kopp utan öra. Koppen har en harmonisk form och farbror Blå går lätt böjd med ändå smidigt runt koppen i evighet. Ja, för evigheten bor i cirkeln med eller utan farbror Blå. Medan han går sin cirkelgång speglar han sig i sig själv och håller sig med lätt hand på axeln och låter fot gå i sko i fot.

bild

Denna kopp, som kanske är en mugg, får mig ofta att tänka på min barndom, på hur Pappa läste om tant Grön, tant Brun och tant Gredelin, om Petter och Lotta och lilla Prick och katten Esmeralda och om farbror Blå förstås. Jag minns tant Bruns kök med kakor och knäck och jag minns den där gången när tant Grön klättrade uppför stegen till ladan och sedan kom ner med en kattunge i famnen. Var det kanske Esmeralda? Ja, och när Lotta gick barfota på spången över det lilla mörka vattnet i skogen. Och hur var det egentligen med farbror Blås nya båt? Stod det ”Svalen” på den fastän den hette ”Svalan”? Och i vilken situation var det han med myndig röst utropade: ”Skingra er gott folk!”? Och jag minns kullerstensgator, låga trähus och plank med lockande äppelträd och päronträd innanför.

Och jag vet att ingen kan ta något av allt detta ifrån mig.

6 kommentarer till “Farbror Blå”

  1. Man kan protestera mot kommersialiseringen av gamla älskade sagor, men jag tycker verkligen om de här muggarna med Elsa Beskow-motiv. För det första är de så vackra, och för det andra är jag också fascinerad av evighetsloopen en del av motiven gör runt sina muggar. Själv fick jag äntligen tag i Sov du lilla videung den här vintern, efter att den förmodligen sålde slut förra julen. Den bilden och sången betyder mycket för mig, och jag är glad att ha den synligt i mitt liv igen.

  2. Ja, de här muggarna är vackra och påminner om något vackert. De gör inte våld på det de avbildar utan finner bara en väg att visa upp det på nytt.

    Jag har också ett nära förhållande till ”Sov du lilla videung”.

  3. Jag skulle gärna skaffa en jag med. Älska Beskow, som jag sa när jag var liten, är en del av mina barndomsminnen också.

  4. Ulla, du är ju nära källan, så du kanske kan välja ut en bra… eller önska dig en. Själv fick jag min i present.

  5. Det är snart min födelsedag, skall kanske passa på! Eller införskaffa en själv, det är nog säkrast.

  6. Grattis på födelsedagen då – kanske träffar jag inte mitt i prick, men kanske gör jag det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *