Drozd – en länk

Jag vet inte mycket om fåglar och egentligen överraskar jag mig själv med att skriva så här ändå relativt ofta om dessa dinosauriesläktingar med luftrötter ner till urtid. Fast ofta är det väl deras namn jag rotar i och fantiserar kring. Nyss upptäckte jag i det kroatiska fåglenamnet drozd en förbindelse mellan dem för mig tidigare välkända fågelbenämningarna trast (på svenska) och Drossel (på tyska). Namnet drozd balanserar på ett i det närmaste perfekt sätt mellan orden trast och Drossel. När jag tittade i Hellqvist fann jag att detta trastord visar upp sig i en lång rad skepnader i de indoeuropeiska språken och långt bakåt i tiden hoppar dessa ”kraftiga medelstora fåglar med mjuk fjäderdräkt” (wiki) omkring i språk och värld.

2 kommentarer till “Drozd – en länk”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *