Genom Turopolje

Igår gjorde Londi och jag en utflykt till Sisak med två av våra vänner. Vägen till Sisak förde på härligt slingriga småvägar genom den bördiga jordbruksbygden Turopolje. Trakten är berömd för en rad saker som exempelvis diverse kraftiga maträtter, en speciell variant av den kajkaviska dialekten och en kraftfull fläckig svinras. Men kanske är de vackra mörkbruna trähusen det som man tänker på allra först när man talar om Turopolje. Och namnet ska enligt uppgift härstamma från ordet ”tur” som betyder uroxe. Överallt känner man att jorden är det viktiga här, jorden och det den bär.

Ett herremanshus och en kyrka i Buševec i norra Turopolje. Ortens namn lär flimra förbi någonstans i James Bond-filmen From Russia with Love:

En kommentar till “Genom Turopolje”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *