Kroatiskans sköna byggstenar

Idag vill jag tillsammans med er titta lite på några av det kroatiska språkets grundbyggstenar. Om någon undrar hur jag vågar, så kan jag säga att jag lugnt räknar med hjälp, ifall jag skulle snubbla. Jag vill visa det här som jag kallar ”byggstenarna” genom att rulla upp några vackra små kedjor. Se här:

kad nikad nekad/ponekad

Dessa ord betyder ”när?”, ”aldrig” och ”ibland”. Som ni ser är grundstenen kad. ”Ni” innebär vad jag förstår alltid en negation och ”ne” betyder här ”något”, men i andra situationer kan det också ha innebörden av en negation.

kamo tamo nekamo nikamo

Här ovan har vi betydelserna ”vart?”, ”dit”, ”någonstans”, ”ingenstans”, de två senare med en bibetydelse av riktning.

tko netko svatko

Den här raden betyder: ”vem?”, ”ingen” och ”var och en”.

što to nešto zašto + šta ništa

Och här har vi: ”vad”, ”det”, ”något” och ”varför?”. Šta är en variantform till što och det sista ordet betyder ”inget”.

Och här följer något som möjligen är en liten utsvävning, men en oemotståndlig sådan, för här rasslar det verkligen om de små stenarna eller kulorna:

ako kako tako svako ovako jako

Orden betyder ungefär: ”om”, ”hur?”, ”så”, ”varje”, så här” och ”mycket”.

Det finns förstås mer, men nu är det nog nördigt nog?

Kommentera