Lilla moment 22 på Petrinjska

I förrgår fick jag då äntligen det anställningsavtal som jag hade blivit kallad att underteckna i juli, men som då visade sig inte existera. Visserligen kan jag inte upptäcka vad jag tjänar i det, men att jag tjänar framgår nog. Men nu ska vi inte vara petiga! Upp med hakan, no worries! Igår gick jag därför till Mupp (polisstationen) för andra gången den här hösten och tänkte glatt att ”nu hinner jag”! För polisen hade ju krävt att jag skulle lämna in anställningsavtalet senast den 30 september, nämligen det datum då mitt kroatiska EU-ID går ut. Jag hastade uppför trapporna till tredje våning. Ja, vi får inte glömma hur det ser ut. Det här är en korridor på tredje våning, som jag tror ganska väl illustrerar själen hos byggnaden och det som försiggår i den.

Jag behövde som omväxling och till min överraskning inte vänta särskilt länge, fast i hastigheten smet jag visst före någon. Av misstag. Jag fick en utskällning av min ”handläggare”, där det ingick någon underlighet om ”private time”. Mitt svar blev ganska snävt och jag vädrade kort min olust över att behöva slösa så mycket ”private time” i byggnaden. Efter denna lilla inledning bläddrade damen nådigt-viktigt igenom min pappershög och jag satt mittemot och tänkte på hönor och fjädrar. När det var färdigtbläddrat bedömde damen det hela som ”u redu” (vilket innebar att allt skulle vara OK) och räckte fram ett inbetalningskort på 240 kuna och så frågade hon mig om jag hade något passfoto med mig. Det hade jag inte och det sa jag. Damen ignorerade detta och sa att skulle gå ner och betala i bottenvåningen och sedan gå till utlänningsdisken på våning ett och lämna in kvitto och foto. Jag tänkte något olustigt om att ”jaja, då får jag väl gå och ta en bild då”, men då fick damen en muppidé. ”När går ert ID-kort ut?” frågade hon med myndig röst. ”Den trettionde september”, svarade jag mekaniskt väl medveten om att hon också visste detta. ”Då är ni här för tidigt, ni måste vänta till kortet gått ut. Kom hit den första oktober.”

Det är detta som är ”lilla moment 22”, ”lilla” för att det är så löjligt. Jag måste alltså vara där senast den trettionde september, men före den första oktober är det omöjligt att genomföra proceduren. Smaka på den!

6 kommentarer till “Lilla moment 22 på Petrinjska”

 1. Härligt värre! Hoppas det löser sig på något sätt. Hjälper universitetet dig?

  Det goda är i alla fall att du får massor av uppslag till härliga texter som den ovan 🙂

 2. Hej Sophie, ja, det löser sig nog, men det betyder att jag har minst två besök kvar på det här hönseriet innan jag har mitt ”uppehållstillstånd” för det här året. Egentligen vet jag inte varför jag ska ha ett sådant i ett EU-land, där jag dessutom har ett icke-svart arbete. Lustigt nog vet man inte heller på polisen varför jag behöver det. Jag frågade nämligen förra året och fick då ett svar som var så halt och intetsägande att det är omöjligt att återge det. Men jag ”ska ha” det. Haha.

  Har du alla käcka papper i ordning, förresten?

 3. Oj Bodil,
  Jag har fortfarande inte förstått att de administativa delar inte är förbättrade än.
  Sedan Harald jag många gånger fått olika besked av anställda på samma kontor, snacka om rörigt ;).
  Hoppas att du slipper sådana ärenden ;), det är trotsallt EU.
  Kram

 4. Emira, jag tror att systemet inte reformeras för att det skulle föra till ökad öppen arbetslöshet. Det rör sig alltså om en form av dold arbetslöshet.

 5. Jag har haft ett liknande måment, universitetsavgiften ska in innan den 29 september, annars maste man betala en extraavgift. Problemet ar att jag kan inte betala innan jag ar inskriven, och det kan jag forst bli i oktober. Ah, Syderuopa..

 6. Oj, Alex, urtrist det där. Men hur gör andra studenter?

  Jag läser just en bok som heter ”Är svensken människa?” I den läste jag nyss något upplyftande om att den svenska byråkratin – hittar tyvärr inte stället nu, fast vad ska vi med det till i din eller min belägenhet nu? Men intressant bok i alla fall…

  Imorgon ska jag göra ett försök till på Mupp även om jag fått höra att det inte går före den första oktober. Jag är nämligen lite orolig för att det inte alls går bättre efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *