Caffè Tommaseo

Caffè Tommaseo är Triestes äldsta kafé och det är väl bara Caffè San Marco som kan tävla med det om atmosfär och centraleuropeiskhet. Här – ja, ni slipper inte mitt födelsedagsfirande än! – hade jag bestämt att Alex och jag skulle skåla i spumante för hennes studieframgångar och för min födelsedag.

Det var ganska tomt när vi kom in där i kvällens början efter vår eftermiddag uppe i Opicina, men de människor som befolkade lokalen var nog så exentriska till sitt yttre och antagligen till sitt dolda inre också. Vi satt bra i vår lilla plyschsoffa och vi klirrade med glasen, skrattade och åt de godaste oliver (ja, ovanligt goda faktiskt!) och så återupplevde vi spårvagnsfärden upp på berget och de fantastiska gamla damerna som förstod så väl hur man tittar ut genom ett spårvagnsfönster.

Efteråt gick vi förbi grannhuset, den grekisk-ortodoxa kyrkan och beundrade portens väderbitna lejonansikten innan vi korsade Riva Tre Novembre och gick ut på kajen.

2 kommentarer till “Caffè Tommaseo”

  1. Ja, verkligen. Alex har förberett sig hela sommaren för inträdesprovet för studier i filosofia i Bologna. Alldeles innan hon kom till Trieste gjorde hon detta prov som inte var lätt, men hon klarade det. Inläsningen rörde hela den italienska litteraturen, kulturhistorien, historien men även mer allmän litteratur- och kulturhistoria. Det är inget man har med sig från ett svenskt gymnasium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *