Stjärnor över Teletskoje

Nyligen fick jag mig hitsänd en rysk novellantologi i svensk översättning. Den heter Cirkelns kvadratur och innehåller texter av unga ryska författare som tilldelats Debutantpriset. Det är förlaget Ersatz som står bakom utgivningen.

Jag har bara gläntat på boken och läst en enda av novellerna. Den heter ”Stjärnor över Teleskoje” och är skriven av Irina Bogatyrjova. Ett ungt par från en stor rysk stad (Moskva? Sankt Peterburg?) är på väg genom sina drömmars landskap i det höga Altaj i södra Sibirien, genom områden där havet inte är tänkbart ens som bild. Bergskedjan fortsätter in i Mongoliet, Kina och Kazakstan, men det här är ingen geografilektion, så nog om läget och tillbaka till de unga. De vadar över eller genom floden Tjulysjman (som jag till min glädje inte hittar på nätet) och gläder sig över vattnets friskhet och klarhet. Och jag gör det med dem.


lån

Sedan kommer händelserna. De möter tre unga människor ur lokalbefolkningen och genom dem en tröstlös misär utan botten. De förs halvt med våld till deras by, bjuds på kinesiska snabbnudlar och uselt påste, ser plågade småbarn och allt är smutsigt och solkigt. Ingen hoppas något, ingen har några planer, mer än att få ihop till sprit eller öl att bedöva sig med. De tigger av det unga paret som ger dem det de ber om. Sedan kommer natten och då tassar de tu iväg i hemlighet i mörkret:

Vi var inte rädda för de här människorna, men det hade varit så outhärdligt att befinna sig i deras värld; i deras olyckliga, förstörda och fattiga värld som i sin fattigdom blev dubbelt så anskrämlig eftersom de befann sig i det sköna och välsignade Altaj, i det förlovade landet.

Vandringen genom paradiset bryts ner till något annat. Misären de fått känna och lukta på har krossat deras drömmars spegel. De kan inte längre se fram mot stjärnglansen på den förtrollade sjön Teletskojes vida svarta yta.

≈≈≈

Översättningen av den här novellen är gjord av Kristina Rotkirch.

(Kanske är det här fel plats, men jag kan inte låta bli att tänka att människorna i de här byarna i Altaj borde få hjälp, innan Putin ger sig på att ”hjälpa” ryssar utanför Rysslands gränser.)

Kommentera