En eftermiddag vid Bundek

Igår eftermiddag tillbringade Londi och jag vid Bundek tillsammans med vår väninna Daniela, ja, det var hon som körde oss dit. Bundek är en sjö eller snarare en korvsjö som knipsats av från en av Savas krökar på den tiden då Sava hade ett friare lopp. Sedan har människan gripit in och gjort en del av vattensamlingen till badsjö med ”sandstränder” av grus eller grovsand. Så här när våren just stormat in och en bra bit före badsäsongen ser miljön lite brutal ut, i alla fall i själva strandområdet. Men i parken runt omkring blommar och prunkar både träd och rabatter och vårens dofter fyller luften.

Vi tre damer slog en lång lov genom parken och runt halva sjön tills vi hittade ett av de få öppna kaféerna. Därför var det naturligtvis fullt med folk där, men vi hade tur och hittade nästan genast en plats på ”terrassen”, ett träbord med bänkar och tak. Där ”kröp” vi in och fick strax sällskap av fler damer och hundar.

Londi la sig på skuggsidan. Den årstiden börjar nu.

Luften var full av röster och solen strålade i kapp med sig själv. Daniela och jag kände oss lätta och obekymrade där vi drack vårt te och vårt kaffe. Och Londi fick vatten och vila och ett och annat småhundsbesök. Små bruna rådjursaktiga hundar som gjort sig fria.

Vi satt där ganska länge, så det hann bli en del byten av bordssällskap. Den sista halvtimmen satt två damer och en herre i kanske sjuttioårsåldern vid vår ena sida. De var praktiskt och oglamoröst klädda och hade lugna ansikten och jag tyckte de såg ut som arkeologer eller upptäcktsresande. De talade lågmält men oerhört tydligt och vid en punkt i deras samtal tittade Daniela och jag på varandra och jag sa: ”Sai, Daniela, capisco tutto – sve!” Och hon svarade nästan innan jag avslutat meningen: ”Anch’io! Stavo giusto per dirtelo! Sve!” (”sve” är ”allt” på kroatiska) Vi skrattade lite åt oss själva och låtsades prata vidare samtidigt som vi ”obemärkt” försökte höra mer av deras underbart tydliga språk.

2 kommentarer till “En eftermiddag vid Bundek”

  1. Härligt miljö och beskrivning. Det är kul att få se hur det är där du bor.

  2. Tack Björn, ja området runt Bundek är fint och det är ju inte långt ifrån där vi bor, egentligen bara rätt över floden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *