Kulturk(r)amp

Under ett antal år har man i Sverige och många andra europeiska länder kunnat iaktta hur humaniora och kultur i allt högre grad trängts ut i marginalerna. Universitetskurser i humanistiska ämnen, inte minst i främmande språk stryks från kursplanerna, dagstidningarnas kultursidor blir mer och mer urvattnade, bokutgivningen blir alltmer inriktad mot ett fåtal lättsålda titlar etc etc (Detta vet vi, säger ni.)


Strindberg på Zagrebačko kazalište mladih i maj 2012

I desperation över detta satte jag förrförra året ihop en kurs inom svenskan vid universitetet här i Zagreb. Jag jag gav namnet Kulturk(r)amp, för att jag såg situtaionen som en kramp. En kramp som jag vill lösa upp genom kamp för nya vägar för kulturen och samtidigt vägar tillbaka till allt det som är värt att bevaras.

Kursen genomfördes första gången i våras och jag tänkte från början att studenterna här måste få så stort inflytande som möjligt över innehåll och mål utan att jag för den skull skulle abdikera från mitt ansvar som kursledare.

Men i stället för att visa upp kursplan och litteraturlista här vill jag gå från andra hållet och visa upp resultatet i form av några av de bästa texterna som studenterna skrev under kursen. Dessa texter kommer att ingå som en del i litteraturen för årets Kulturk(r)amp, en kurs som börjar idag.

Texterna ligger nu överst på MojUppsats.

De enskilda texternas titlar och författare är:

Varför kultur? Darijana Jurić

Hesse, kultur och framtid Valentina Kežić

Sju tankar om kultur Korana Šečić

Religionskulturer och humaniora Nikola Kovačević

Varför kultur? Vart är den på väg? Daria Lazić

Adolf Eichmann och Harry Potter Lana Momirski

2 kommentarer till “Kulturk(r)amp”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *