Förtrollningen är bruten

Vid Riva Nazario Sauro, alldeles där Molo Pescheria sträcker sig ut i havet, står en byggnad som jag under mina besök i Trieste då och då har tittat på och undrat lite över. Så här ser den ut från Molo Bersaglieri, en basilikaartad byggnad, övervägande av tegel, med ett torn i ena hörnet. Den står stadigt men ser ändå lätt ut. Den utstrålar balans och harmoni och ser samtidigt lite pragmatiskt-anspråkslös ut. Och himlen tittar både ut och in genom tornets höga fönster.

Utmed långsidan som är vänd inåt staden – eller ska jag säga det innersta skeppet? – finns stora gallerförsedda fönster. När jag är där, går jag alltid fram till ett av dessa fönster och trycker ansiktet nästan mot rutan och tittar. Där inne finns en rad stora, breda sarkofagliknande bänkar av sten (eller är de av betong?). Är det här en fiskmarknad?, har jag tänkt ibland. Men när jag sedan tittat på påskriften på den andra kortsidan, den som är vänd mot Molo Venzia, har jag gripits av förvirring. Där står det nämligen ”Salone degli incanti”. ”Incanto” betyder ”magi”, ”trollkraft”.


dålig bild, för många biltak och byggnaden ser ut att ramla baklänges, jag vet

En magisk fiskmarknad? Ja, kanske kan det finnas något sådant, har jag tänkt utan att egentligen formulera några riktiga tankar. Och så har jag tittat in genom fönstret och gallret igen. Där inne… Efteråt har den magiska fiskmarkanden fått sjunka ner i glömska och aldrig har jag talat med någon om den. Undermedvetet har jag kanske velat bevara denna hemliga jättepärla och samtidigt har jag vid varje nytt besök i staden gripits av undran och förvirring.

Men nu är förtrollningen bruten. Jag har googlat och funnit att den magiska fiskmarknaden är ett museum för modern konst som inhysts i en före detta fiskmarknad. Ett slags ”feskekörka” som konstmuseum, om man så vill. Se själva! Eller titta inte, fast nu vet ni ju redan. Magi får vi söka någon annanstans.

4 kommentarer till “Förtrollningen är bruten”

  1. Jag har också en bild på denna byggnad och stod precis som du och undrade om den en stund. Det är ju ett så härligt namn. Jag trodde då att Salone degli incanti kanske betyder spelhall eller lusthus.

  2. Förtrollningen lever ju kvar i minnet; det du upplevde. Inte att förglömma kanske?

  3. Ja, Cecilia, och jag kanske till och med kan glömma det där jag tror att jag vet. När jag står där och kikar in genom rutor och galler nästa gång, vad vill då google eller något annat uppskrivet? Salen är kanske verkligen förtrollad. Och jag ser aldrig någon därinne. Det är som om den vore under vattnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *