Fullmåne månne?

Jag har lärt mig något nytt om månen, tror jag, men kanske är det bara ett missförstånd. Fast det kan ju också vara ett sätt att lära sig något. I alla fall såg jag någonstans att det är fullmåne bara under ett ögonblick eller ska vi säga en ”otid” och inte alls under en hel natt, som jag alltid tänkt mig. Denna månadens och månens speciella natt finns enligt detta sätt att se saken inte. I stället är fullmånen något som ”far förbi” och ha inte alls har en fast existens. Och ändå ser den så stilla ut. Jag läste att det var fullmåne någon minut in i den femtonde februari, strax efter midnatt i förrgår alltså. Eller blir det igår? Ja, nog är den rund och nog rullar tiden kring den. Så här såg den ut vid min husknut ”härom natten”:

Utan månen hade människan genom årtusendena vetat mycket mindre om jorden, dess form, dess färd genom rymden.

7 kommentarer till “Fullmåne månne?”

  1. Vi hade också en intensivt lysande fullmåne i London i går kväll. Den hade sin berömda ”ring around the moon” på sig, så den var mycket speciell.

  2. Dessutom, hur var det den gick nu? När månen är gul är den kinesernas, när den är röd är den indianernas, men när den är full är den svenskarnas.

  3. Fast full har vi ju kommit fram till här att den aldrig är. Den bara passerar förbi sin fullhet, ju.

  4. Full är den, tror jag, precis på samma sätt som en solförmörkelse. Den varar alltså bara ett ögonblick, kanske en sekund eller en bråkdel av en sekund.

    Hur är det med midnatt förresten? Är den 24:00 eller 00:00?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *