Delišez…

Jag köper nästan all min frukt och alla mina grönsaker i en liten fruktaffär som jag har på så där tio minuters gångväg hemifrån – och då hinner Londi ändå nosa rätt mycket medan vi går. Större delen av sortimentet är alltid nyinkommet för dagen. Den leende butiksägaren lastar ur sin skåpbil varje morgon och om vi är där och handlar, gör han då och då pauser för att klappa Londi. En del är ganska dyrt som till exempel importerad frukt från Italien och Spanien, men annat kan vara väldigt billigt som hemodlade tomater och paprikor som visserligen ofta är lite fula men underbara i smaken. Sedan finns det rätt mycket som kostar lagom. Allting är märkt med stora röda lappar, där man bland det finstilta också kan se ursprungslandet. I början var de här lapparna ett bra sätt för mig att lära mig grönsakernas namn. Nu hör väl just sådant som grönsaker och frukt till det jag kan bäst:

Och sedan kan jag förstås inte låta bli att ha lite roligt åt hur man skriver de utländska äppelnamnen:

≈≈≈
PS Det blir tyst några dagar här för att vi får besök över helgen.

2 kommentarer till “Delišez…”

  1. Jabuka är väl äpplen då och första sorten Golden Delicious. Men ”Ajdared”? Hur jag än rullar olika uttal i munnen får jag inte ut något. Men det kan också bero på att jag vet så litet om frukt, särskilt äpplen. Huvudsakligen att de är sura och kantiga i munnen. De frukter jag gillar (päron, bananer, avocado, övermogen mango) är ohälsosamma. Tydligen måste det -som så mycket annat här i livet- vara obehagligt för att vara nyttigt.

    ”Allting som är gott är farligt, allting som är roligt är synd” som vi fick lära oss som små. Man skulle bita i det sura äpplet.

    Men äpplen är vackra att titta på, t.ex. störtskyltade på en utomhusmarknad.

  2. Ja, Zlatni Delišez är Golden Delicious. Ajdared är Idared/Ida Red. Men om man inte är så intresserad av äpplen, så kanske ett sådant namn inte är något man lägger på minnet. Jag gillar äpplen – särskilt om de är riktigt goda – men mina favoriter är fikon och persikor och druvor. Jag vet inte om de är ohälsosamma – det är nog bara någon puritansk idé.

    Jag biter gärna i – ganska – sura äpplen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *