Colle San Giusto

Triestes ”centro storico” (historiska centrum), som har rötter som sträcker sig åtminstone till vår tideräknings början, ligger inte nere vid havet utan på en kulle ovanför den nuvarande egentliga staden. Colle di San Giusto heter kullen. Här uppe finns katedralen San Giusto från 1300-talet, men delar av den är kanske ännu äldre.

Dunkel interiör:

Framför katedralen breder Foro Romano ut sig:

Och ovanför detta torg från romartiden finns fästningen Castello di San Giusto:

Jag vet inte vad det beror på, men här uppe brukar jag aldrig stanna mer än för en kort runda. Colle San Giusto är trots all sin skönhet och sin vida utblick över havet på något vis mest av allt en plats för beskådande av sevärdheter. Efter en stund har jag tittat färdigt och jag vill ner till Piazza Cavana, Canal Grande och livet i staden.

Kommentera