Jelsa

Staden under mina dagar på Hvar var Jelsa, som ligger på gångavstånd eller i alla fall milt cykelavstånd från det lilla huset i vingården där jag fick bo. Jelsa har bara något tusental invånare, men har trots sin litenhet ändå något mycket stadsmässigt över sig med sina vackert åldrade stenbyggnader.

Här nedan ser ni kommunhuset med de omstridda skulpturerna ”Åsnan” och ”Måsen”. På bilden syns bara åsnan. Måsen är ”abstrakt” och döljer sig med mitt goda minne bakom ”Mediteran Production”:

I det inre av Jelsa är gränderna smala och de gamla stenhusen är nästan helt fönsterlösa, ialla fall ”mot gatan”. I halvmörkret kan man få för sig att de lever och entonigt mumlande sakta rör sig till och från varandra.

De två sista kvällarna/nätterna var det Fešta Vina med musik, mat, vin och folkliv. Här vilar en av musikanterna ut en stund på sitt instrument:

Jelsa i gryningen den sista dagen:

2 kommentarer till “Jelsa”

  1. Bilden på husen är sedan några dagar sedan min omslagsbild på fb. De är så märkligt levande och jag gladde mig åt att de fyllde bilden till brädden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *