Karlobag och Pag

Den första anblicken av den lilla kuststaden Karlobag fick mig att associera till ett inte alltför modernt stationssamhälle någonstans i ett vattenfattigt inland. Jag tyckte att räckan av hus utmed havet såg ut som en korsning mellan en järnvägstation och kaserner. Och så många fler anblickar blev det inte. När jag sedan i efterhand letade fram staden i Wikipedia fann jag bland annat de här raderna (Lägg särskilt märke till sista meningen!):

The town of Karlobag is first mentioned in 1387, as "Bag", founded by the Holy Roman Emperor Charles IV, Holy Roman Emperor in the 14th century, and is thus named after him (Karlo being the Croatian variant of Charles.) It has such strong connections with the interior that its town centre is completely different from other Mediterranean settlements.

Och havet utanför Karlobag är asfaltmörkt och verkar gömma på stora djup:

Bakom staden höjer sig det vilda bergsmassivet Velebit och vägen inåt landet är som en orm som ringlar sig uppåt uppåt. Och från höjden ser man över havet ön Pags karga klippformationer.

≈≈≈

PS Så här i sommartorkan/sommarvilan kanske det varken gör från eller till, men jag säger det ändå: Jag blir borta några dagar igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *