Bilder från Poreč

Några mil söder om Dajla och Novigrad ligger Poreč. Jag hade trott att jag skulle känna igen något av staden från den där resan för tjugofem år sedan, men nej, allt var ”nytt”. Kanske var det bra? Det går inte att veta. I alla fall flanerade vi utmed dess lugna blanka gator ner till havet och så in i stadens hjärta igen. Det är säkert annorlunda här i juli och augusti och jag föreställer mig att man redan om någon vecka kommer att få svårare att komma åt att njuta av gatstenarnas mjuka blankhet. Jag är svag för just den här sortens gatstenar.

Ett av många orientaliskt-venetianska fingeravtryck i gatubilden:

Det är de här gatstenarna jag talar om:

≈≈≈

PS Det blir lite "pausigt" under pausträdet några dagar igen. A presto!

4 kommentarer till “Bilder från Poreč”

  1. Ja, Poreč är en vacker stad. Vi var där för några år sen, strosade runt och fikade. Men på väg därifrån med bil körde vi (läs: jag..) fel och hamnade på ett promenadstråk mellan två pooler, omgivna av badande människor. Väldigt pinsamt, innan vi lyckades krångla oss därifrån.

  2. Hej Lennart,
    ja, livet kan lätt halka in i ”ett promenadstråk mellan två pooler” om man inte håller huvudet kallt och har siktet klart.

    Allt gott!

  3. Istrien ger mig en stark hemmakänsla (jag tänker på mitt första hem som finns i Rumänien). Arkitekturen i Porec och Novigrad påminner mycket om de små städerna i Transsylvanien, en blandning av orientalisk- habsburgsk – italiensk och lokal arkitektur, mentalitet och kultur. Där lever även Istrorumänerna, en försvinnande liten minoritet med rötter i Rumänien. Deras förfäder emigrerade kring 1400 talet från Valakiet (södra Rumänien) till Istrien som då var en del av Habsburgska riket. Med viss ansträngning förstår jag c:a 50% av språket och det är fantastiskt att de har kunnat bevara så mycket av det gamla hemspråket under 600 år. Bifogar två länkar http://www.istro-romanian.net/ , http://www.youtube.com/watch?v=bWvEHHAOcSA . Jag upplever texten på youtube- filmen som något ovetenskaplig/nationalistisk men bilderna och musiken är äkta.

  4. Hej Mircea,
    tack för alla upplysningar om istrorumänerna! Kanske kan jag komma till någon av de här byarna under helgen, för jag åker till Istrien imorgon igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *