På klosterapoteket i Olimje

I utkanten av den lilla byn Olimje i de slovensk-kroatiska gränsbygderna finns ett vackert minoriterkloster, där det ännu levs klosterliv.

Minoriterna är en gren av franciskanerorden och kanske var det därför som Londi så självklart och obehindrat kunde slinka in både i kyrkan och i de övriga delarna av klostret. Eller så fanns det ingen orsak.

Vi besökte klosterapoteket som enligt uppgift är ett av de äldsta i Europa. En av munkarna betjänade kunderna och gav goda råd. Jag plockade med mig några broschyrer på det språk jag förstår bäst av slovenska, tyska, italienska och engelska. Här några rader om klostret som en gång var ett slott.

Och här lite om vad apoteket har att erbjuda:

Jag sätter in en sida till som visserligen mynnar ut i ett oavslutat ”und…”, men så är det ju ofta i livet.

9 kommentarer till “På klosterapoteket i Olimje”

 1. KRRT Teeaufguss verkar ju lovande så man slipper se rädisorna underifrån alltför tidigt som Pater Asic (ursäkta obefintliga diakriter) säger. Synd att jag inte dricker te annars hade det varit något!

  Men vitlökstinkturen verkar ju vara ett universalmedel. Hjälper tydligen både mot Tinnitus och hjärtinfarkt.

  Finns allt det där möjligen koncentrerat i någon sötbitter likör som man ofta kan få tag på i klosterapoteken? ”Klosterfrau Melissengeist” kör vi med här . Ett mycket angenämt sätt att medicinera. Sänker blodtrycket trots vad nutidens besserwissrar till doktorer säger.

  Skämt åsido: Tack för en mycket trevlig text med bilder.

 2. Fascinerande Bodil, och själva byggnaden ser ut att vara hämtad ur någon drömd dockteater (eller amerikansk barnfilm i Technicolor från 1950). Och bortsett från det måste jag säga att jag tar din avslutande mening ”Jag sätter in en sida till som visserligen mynnar ut i ett oavslutat ”und…”, men så är det ju ofta i livet” som motto för den här dagen. Fin tanke och ledstjärna.

 3. ”Fin tanke och ledstjärna” – absolut men tyvärr slutar det väl oftast snarare med ”aber”…

 4. Hej Bengt,
  ja, ett härligt apotek detta och så rustikt-gemytligt också. Tyvärr tog jag ingen bra bild därinne, som kan bevisa detta. Likörer såg jag däremot inget av, men kanske var jag inte tillräckligt uppmärksam. Som du säger brukar likörer ingå i sådana här världar. Men vitlökstinkturen har förstås också blodtryckssänkning bland sitt tusenkunnande. Verkligen något man borde ha hemma – mot sjukdom och olustiga tillstånd.

  Thomas,
  ja, vackra och fantasifullt utformade byggnader i ett underskönt landskap, så härligt friskt, grönt och böljande. Låt oss då gå med det mottot idag var och en längs sin väg.

 5. Bengt,
  jag kan i så fall ”skruva åt” ett varv till och transkribera ”und” fonetiskt till ”ont” (fast det inte alls var min ursprungliga tanke).

  Ursäkta. Nu är jag odräglig.

 6. Bodil, jag är så glad att återigen få en glimt av vad du kallar din ”odrägliga” sida – en av dina bästa sidor 😉

 7. Bengt, nu blir jag lite orolig för mina drägliga sidor, men, never mind, om man säger så. Det finns säkert droppar mot dem också.

 8. Dina slovenska utflykter kommer väl till pass. En polsk kompis är nämligen just nu i Ljubljana och föreläser vid universitetets tjeckiska avdelning (Erasmus-programmet). Jag ska tipsa honom om Kostanjevica, Svete Gore och Olmje – skickar honom en länk till din blogg så att han kan få se bilderna.

 9. Hej Per,
  ja, gör det för det är underbara platser. Dessutom ligger de mycket nära varandra, så han kan lätt besöka alla på samma tur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *