Baranja

Ända sedan första gången jag hörde namnet har jag varit fascinerad av det: Baranja. Ännu mer lockande blev det sedan jag fått veta att betoningen ligger på första stavelsen. Kanske kan någon tycka att en betoning på andra stavelsen vore vackrare, men jag vill nog säga ”snarfagrare” då. Det blir ett djupare sug med en betoning på ”Bar-”. Men var ligger detta område? Det är en del av Kroatiens östligaste region Slavonien och Baranja, men det är inte många kartor som vill avslöja exakt var gränsen mellan Slavonien och Baranja går. Också detta har något lockande över sig. Baranja ligger ”längst bort”. På andra sidan den ena gränsen ligger det ungerska systerlandskapet Baranya.


lånad vacker bild

Här odlar man vin har en av mina studenter berättat. Hon har också sagt att ”Baranja” betyder ”vinets moder” på ungerska: ”bor” är ”vin” och ”anya” är ”mor”. Jag har läst om andra möjliga betydelser eller etymologier, men den här vill jag tro på för dess skönhets skull.

En gång vill jag vandra bland vinodlingarna i Baranja.

Baranja i sin ”gränsfrihet” är för mig också ett slags mytiskt eller ursprungligt Ungern – betydelsefullt i dessa dagar, då man annars mest hör stöveltramp från det hållet.

4 kommentarer till “Baranja”

  1. Ja, betoning på första stavelsen är mer hemlighetsfullt än på andra stavelsen (då låter det italienskt som i ”Italia”, där betoningen ligger på andra stavelsen). Kollade upp Baranja i en guidebok och där står det att området sträcker sig öster om Osijek mot Serbien, i norr mot staden Beli Manastir och i sydväst mot staden Dakovo (där det finns lipizzanerhästar). I området finns en nationalpark, Kopački Rit samt en ”etno-by”, Karanac. Osijek lär vara en vacker stad, även om 90-talets krig satt tydliga spår. Härifrån är det inte långt till Kroatiens östligaste stad, Ilok, som ligger vid Donau med serbiska Vojvodina på andra sidan. Där finns en slovakisk minoritet med allt vad därtill hör, bl a ett ”slovakiskt hus”.

  2. Roligt att du godtar det där med effekten av betoningen på första stavelsen!

    Beli Manastir är så vitt jag nu vet huvudorten i Baranja. Osijek däremot ligger ”utanför gränsen”. Jag har sett många bilder på Osijek på sista tiden, alla mycket vackra. Dit vill jag också.

  3. Du menar för Londi? Vi får väl låtsas att vi åker till Ungern eller Serbien, eftersom hundar ju bara får åka med internationella tåg. Eller så får vi hoppas på nya regler…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *