Snöpromenader

Vintern är vacker och solig nu och Londi och jag strövar omkring och halkar hit och dit i de isiga gångarna i djupsnön och spanar och vädrar och tar varje dag på nytt reda på vad som är vad i vår värld.

Snön tog björkarna med överraskning. Guldlöven sitter kvar eller faller endast sakta ner på det vita täcket. Silver och guld vid vår husknut.

Barnen åker kälke nerför slänterna som finns utmed genomfartslederna. Har ni sett vilka kälkar de har? Riktiga kälkar av trä, sådana som man hade när jag var barn.

”Sittgrupperna” mellan hyreshusen har stora vita kuddar på både bänkar och bord. Här satt gummorna om hösten och knäckte högar av valnötter med hammare och drack kaffe ur termos. Och gubbarna drack öl eller rakija. (Ja, det finns säkert gummor som dricker det också.) Och ungdomsgängen satt här på både bord och bänkar och rökte – och drack öl.

Hyreshusen från den jugoslaviska tiden ser ofta trista och risiga ut (fast kanske inte det röda här på bilden, inte från det här hållet i alla fall), men de är nästan alla omgivna av stora gräsplaner med ”sittgrupper” av trä och bordtennisbord av betong fastgjutna i marken. Nu bygger man kanske vackrare (nja) och stabilare, men husen står mycket tätare och det finns inga bord att knäcka nötter på.

Londi ser extra svart ut mot det vita, även om vitheten väl inte längre är helt på topp.

2 kommentarer till “Snöpromenader”

  1. Vad underbar den första bilden är! och londi ser fin och smärt ut

  2. Det såg riktigt varmt ut med guldlöven över snön, eller hur? Nu har nästan allt töat bort och vi har ett grått halvljummet väder, men jag saknar egentligen inte snön.

    Londi är kanske inte riktigt så slank som hon ser ut på bilden här, men hon är i fin form.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *