Zagrebparking

Ständigt närvarande i trafiken: Zagrebparking. Det går inte en dag utan att jag ser dess lastbilar eller bortsläpningsfordon på stadens gator. Rutinerat och raskt släpas felparkerade bilar undan som på löpande band.

Igår eftermiddag bestämde jag mig för att stunden var kommen för en fotodokumentation av en sådan här bortsläpningsscen.

Här hänger bilen ännu i luften:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Här står den fast på flaket:

Jag såg RI på registreringsskylten. Rijeka. Ingen lyckad utflykt till huvudstaden. För sådant här är dyrt. Jag undrar om det här bortsläpandet är en av kommunens stora inkomstkällor.

3 kommentarer till “Zagrebparking”

  1. Det är det säkert, Bodil. Jag vet inte om det är samma där nere, men här i UK är alla inkomster som har med (fel)parkering att göra knutna enbart till den lokala kommunen, dvs. de statliga instanserna (finansdepartementet, alltså) kan inte lägga sina vantar på dem. Så med alla nerskärningar och allt så maxar ju kommunerna de här inkomsterna så mycket de ö.h.t. vågar. Det har kort sagt blivit svindyrt att parkera fel. Å andra sidan tycker jag dock den här lyfta-bort metoden är att föredra framför det idiotiska sättet med att immobilisera bilarna med ”clamping” (vad det nu heter). Vitsen är ju att hålla trafiken flytande, inte att borra fast den i marken. (Jag kan hålla på i evigheter om parkering… patetiskt, jag vet…)

  2. Det verkar vara samma regler som gäller här, alltså att kommunerna får alla pengar som kammas in med hjälp av (ivrigt beivrande av) felparkering. Jag har hört groteska historier om felparkeringar som egentligen inte var det, men som ”kostade skjortan” för bilägaren ändå. En skedde ute vid sjön Jarun nu sedan hösten kommit, alltså lågsäsong. Bilen stod parkerad på en parkeringsplats med rörde vid ett stycke ”gräsmatta” med ena hjulet. (Den här ”gräsmattan” var alltså lite gulbrunt ris.)

  3. Här över finns exempel på hur kommunen målat dubbla gula linjer på gatan EFTER att bilen parkerats, och att bilens ägare fick betala böter för att ha parkerat på dubbla gula linjer som inte existerade när han parkerade…!

    Å andra sidan dömde vi ju nazistkoryféerna i Nürnberg med retroaktiv lagstiftning, så varför inte felparkerare? Samma skrot och korn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *