Från Ilica till Big Brother

Igår gick jag här längs Ilica i kvällningen. Jag var på väg till biografen i Tuškanac för att tillsammans med stora delar av den italienska kolonin här (och andra också förstås) se den italienska filmen ”Reality” av Matteo Garrone. Det är internationell filmfestival i Zagreb den här veckan.

Filmen handlar om Luciano, en mycket extrovert och karismatisk napolitansk fiskhandlare som lockas att vara med i en uttagning till Grande Fratello (Big Brother). Först går det – skenbart? – bra, sedan halkar Luciano undan för undan ut ur livet, familjen, vänkretsen. Han blir inte upptagen i Grande Fratellos hus, men i tankarna och drömmarna är han alltmera där och filmen slutar i ett slags transcendens, i ett ”förfärande bigbrotherparadis” som kan få hjärtat att bli till en köttbit i halsen på vem som helst.

Jag försöker nu skaka av mig – eller hosta upp – upplevelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *