Trieste – två bronsherrar och…

Canal Grande öppnar från havssidan en vid vattenlucka in mot Triestes mitt. Över Canal Grande sträcker sig Ponterosso och uppe på Ponterosso kan man se James Joyce promenera med en bok under ena armen och den andra armens hand i fickan. Vi tänker oss att han är på väg till Berlitz’ språkskola och sin elev Italo Svevo, eller hur?

Inte så lång därifrån, alltså från Ponterosso, ja, i och för sig redan på andra sidan om den omätliga ut mot vattnet flyende Piazza dell’Unità d’Italia, promenerar just denna andra bronsherre, Italo Svevo, vid kanten av Piazza Hortis, också han med en bok under armen, men han får han inte sticka ner någon hand i fickan. I stället håller han med ett lätt grepp i hattens brätte. Han har kanske just hälsat på någon bekant eller luftar han sitt huvud och hattens svettrem för något ögonblick?

Går vi in under lövverket på Piazza Hortis kan vi se hur Svevo-statyn plötsligt blir till målning efter målning inne i nischerna vid gatan.

2 kommentarer till “Trieste – två bronsherrar och…”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *