Rop efter guld

Jag vet inte om jag inbillar mig eller överdriver, men det verkar som om det på ganska kort tid dykt upp fler och fler ”affärer” som köper guld här i stan. När jag flyttade hit var i alla fall den här ”shopen” bara ett växlingskontor, en mjenjačnica.

Nu står det med grälla bokstäver att guld köpes, dessutom till de bästa priserna i stan: Otkup po najboljim cijenama u gradu! Ja, alla de här nya inköpsbutikerna har sådana här fula, grälla och billiga skyltar. Fattigdomens skyltar, tror jag. Affärer som säljer guld, ni vet guldsmedsaffärer, har diskreta, vackert uttänkta och säkert lite dyrare skyltar, dock inte för dyra, det är onödigt.

Vad betyder den här ökningen av ”guldshopper”? Att man inte litar på pengarnas värde? Hur utbrett är detta? Under min italienska julresa kom jag förresten vid ett tillfälle i samtal om diamanthandel…

8 kommentarer till “Rop efter guld”

 1. Jo, det är nog ett tecken på oro. Som jag fattat det så har guldpriserna stigit länge nu.
  Såg ett teveprogram om såna här företag som köpte guld, det fanns olika sorter. Seriösa och mindre seriösa, värst (eller som betalde sämst för guldet) var en sorts ambulerande köpare. De annonserade innan att de skulle komma till någon liten håla, fick en förmiddag på centrala fiket i stan och ”betalde bra”. Men betydligt sämre då än såna som köper guld jämt.
  Intressant vara också att det var mycket enklare att köpa guld (det fanns mer, alltså) i Frankrike än i Tyskland. Det förklarades med att fransmännen aldrig litat på sin valuta, francen, medan tyskarna hade d-marken.
  Och för att knyta ihop det så hänger väl guldpriset ihop med världsekonomin OCH hur det går för euron.

  Tror en amatör på området,

 2. PS. Enligt min far så behövdes i mitten 7-8ppm (gram per miljon kilo sten?) guld i mitten på åttiotalet, för att det skulle vara lönsamt att bryta.
  Idag är den siffran nere i 1ppm.
  Fast det kanske säger något om förbättrad gruvteknik också, vad vet jag.

 3. Ppm är parts per million. Alltså antal gram per miljon gram, inte per miljon kilo.

  Det köps upp mycket mer guld än på länge från privatpersoner även i Sverige. Folk har det dåligt ekonomiskt och guldet är mer värt än någonsin. Det leder till att många säljer av sitt guld.

 4. Samma i Tyskland. Delvis lite hysteriskt – folk som tror att hela systement kommer att bryta ihop och säkrar sina pengar i guld – tror de åtminstone.

 5. Vilka är då de här uppköparna av guld, vars annonser man ständigt ser numera? Och varför säljer folk, som vill säkra sina pengar i guld, sina smycken till dessa?

 6. Just nu visas i Wien ett ex av ”världens största guldmynt.” Det myntades i Wien 2004 och väger över 31 kg. Nominell valör är 100 000 Euro. Med nuvarande guldpris är det värt ca 500 000 euro men ”marknadsvärdet” uppskattas till åtminstone 2 miljoner Euro.

  Myntet pryds av symboler och text med anknytning till Wiener Philharmoniker och går under smeknamnet ”Big Phil”. Endast 15 ex myntades. Det ingår i en serie philharmonikermynt som också finns i mera överkomliga valörer och är populära samlar- och, antar jag, investeringsobjekt.

  http://www.focus.de/finanzen/banken/goldmuenzen/big-phil_aid_9017.html

  Alla dessa mynt är gångbar valuta men jag tvivlar på att någon betalar mjölken med dem. Fast nog vore det kul.

 7. Diamanter då? Guld kan ju bli lite åbäkigt och skrymmande. Fast förlorar inte människan någon gång sin tilltro till guld och ädla stenar? Kanske är det ändå immobilier eller fastigheter som vinner till sist.

 8. Jo, det är onekligen guldrusch. Jag får titt som tätt lappar i brevlådan om att ”guld köpes”. Oroliga tider är det. Man litar väl på guldets värde…. fast jag är också böjd att tro på jorden som ett bättre investeringsobjekt…. i längden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *