Nina Cassian: Röntgenbilder av en sommar

När jag för något år sedan läste Mirakelkvinnan blev jag fast i Nina Cassians diktvärld. Alldeles nyligen har ytterligare en samling dikter av Cassian kommit ut på svenska. Det är Dan Shafran som står bakom översättningen också denna gång.


förlaget Tranan har givit ut boken

Jag väljer nu att läsa första delen av dikten ”Röntgenbilder av en sommar” för att just den här dikthalvan känns så väldigt nära min tillvaro.

Röntgenbilder av en sommar

1.

Otroliga dagar
med ändlösa simturer,
med alger runt min midja
och buktiga tårar på kinderna.

Långt borta på stranden:
skrikande barn,
hundar med gyllene ringar
runt sina nosar,
och skvaller om sådant man inte längre minns.

Jag vet vad som väntar mig –
min missnöjets vinter.
Jag har en plats reserverad
i det fria på en hård bänk
med en säck frusen potatis i handen.

Det är därför jag simmar så långt ut,
frivillig fånge
inne i havets oändliga gröna förstoringsglas.


havets oändliga gröna förstoringsglas

9 kommentarer till “Nina Cassian: Röntgenbilder av en sommar”

 1. Stark dikt. Jag hoppas du har fel. Kanske blir vintern en helt annan? Det som ska komma finns ju ännu inte, annat är i vår föreställningsvärld…

 2. Lennart: vi är inte polacker, utan bortskämda svenskar. Jag tyckte vintern var strålande, särskilt den i år, med högtrycksljus över isarna. Jag ser fram emot varenda årstid;som innebär en årstid till i mitt liv.
  Men Cassian tecknar något annat; med sin potatisvinter.

  Och Bodil; jag tyckte också mycket om Mirakelkvinnan. Så lätta, skissade formuleringar.

 3. Gabrielle,
  det var Bodil jag hoppades hade fel om missnöjets vinter… En ärkepessimists förhoppning.
  För övrigt anser jag att vintrarna borde avskaffas.

 4. Om vintern avskaffas, blir det då någon vår, Lennart?
  Du vet väl att man blir mer optimistisk när man nästan kunde fallit av pinnen?

 5. Jag menade nog mest västkustvintern, eller en sådan lång vinter vi hade sist… Det är som du säger, Gabrielle, utan vinter ingen vår. Och för varje år den kommer blir det en allt starkare befrielse. Det där om optimismen har du nog också rätt i. (Jag är visst på mitt hålla-med-humör idag…) Nu går jag ut i solskenet.

Kommentera