Hungerstrejk mot domarna i Haag

Sedan den 18.4 pågår det en hungerstrejk på det stora torget Trg bana Jelačića här i Zagreb. Till en början låg de hungerstrejkande krigsveteranerna på sockeln till Jelačić-statyn, men sedan några dagar befinner de sig inne i ett militärtält strax bredvid. Man strejkar i protest mot att Ante Gotovina och Mladen Markac i Haag dömts till långa fängelsestraff för krigsförbrytelser.

Under Jelačić-statyn har något som närmast liknar ett altare inrättats. Här samsas kroatiska och katolska symboler med varandra och bilder på Hjälten (general Ante Gotovina).

Presudu osuđujemo,
nadu imamo.
Bogu se molimo,
svjetlo palimo!

Domen fördömer vi,
hoppet har vi.
Till Gud ber vi,
ett ljus tänder vi.

Domovinski rat je bio oslobodilački a ne zločinački pothvat!
Fosterlandskriget var för friheten och inte något brottsligt!

Štrajk glađu zbog sramotnih presuda generalima i hrvatskom narodu.
Hungerstrejk mot den skamliga domen av generalerna och det kroatiska folket.

Bože, spasi Hrvatsku!
Gud, rädda Kroatien!

14.4. 2011 Mimohod za generale – Marsch för generalerna
15.4. 2011 Presuda, Haag – Domen, Haag
16.4. 2011 Prosvjedni odgovor – Försvarstalet
18.4. 2011 Štrajk glađu – Hungerstrejk
24.4. 2011 Sretan Uskrs – Glad Påsk

”Hrabra srca uzdignute glave molitvom za hrvatske branitelje i generale.”
”Med modigt hjärta, högburet huvud och bön för de kroatiska försvararna och generalerna.”

Många i min bekantskapskrets är missmodiga i dessa dagar, särskilt de som inte är rena kroater. Man anar nya vågor av hat.

°°
För dem av er som eventuellt inte har domarna i Haag helt aktuella klipper jag in en kort artikel ur Borås Tidning om saken:

24 år för kroatisk krigsförbrytare

tt utrikes 2011-04-15
Den krigsbrottsanklagade kroatiske generalen Ante Gotovina döms till 24 års fängelse, rapporterar AFP. Mladen Markac, tidigare chef för inrikesdepartementets specialpolis, dömdes till 18 års fängelse av tribunalen, rapporterar BBC. Däremot friades den tredje åtalade Ivan Cermak, tidigare biträdande försvarsminister som 1995 ledde arméns styrka i staden Knin. Åklagarna hade yrkat på 17 års fängelse. Trion anklagas bland annat för underlättande av och medhjälp till mord i samband med "Operation Storm" – den kroatiska arméns knäckande av den serbiska utbrytarrepubliken Krajina i östra Kroatien 1995. Cermak och Markac överlämnade sig frivilligt till FN-tribunalen när de åtalades 2004.

5 kommentarer till “Hungerstrejk mot domarna i Haag”

  1. När jag besökte en liten by i Serbien i vintras träffade jag en man utanför speceributiken som sa ”Haag” och så spottade han. Honom passade det inte att serbiska krigsförbrytare dömdes, i Kroatien finns de som inte tål att kroatiska krigsförbrytare röner samma öde. Kriget tog slut 1995 men dess tankemönster – att den egna sidans gärningar och Gud kan nämnas i samma andetag medan den andra sidans snarlika handlingar är barbari – lever kvar. Att serber härjade i nordöstra Kroatien i början av kriget och ägnade sig åt etnisk rensning ger inte kroaterna rätt att några år senare, i krigets slutskede, göra samma sak. Inbördesriget var ett vansinne – inget ärofullt som de hungerstrejkande påstår.

  2. Två lästips om tiden för det jugoslaviska inbördeskriget: ”Balkan express” av Slavenka Drakulic (Kroatien) och ”Besinningslöshetens år” av Stojan Cerovic (Serbien). Den senare består av en rad artiklar skrivna för tidskriften Vreme, boken är utgiven på Gavrilo förlag och är synnerligen läsvärd. Cerovic var en klarsynt journalist som smulade sönder allt vad nationalism heter.

Kommentera