Eko?

Under den här zagrebska vintern har jag inte så sällan förnummit lukter och luftdrag som jag känner igen från en helt annan period av mitt liv. När jag var tjugo eller strax över det bodde jag en tid i den lilla norditalienska staden Domodossola, som ligger i en dal nedanför Simplonpasset. Här i staden under Medvednica rör sig ibland samma vindar som där och luktstråken mellan husen här kan till förväxling påminna om dem där. Själva byggnaderna är helt andra, särskilt i mitt utkantskvarter, men bergen i fjärran markerar norr på ett liknande sätt. Och tittar jag på kartan, så ser jag att latituden är nästan densamma.


en glimt av Medvednica mellan huskropparna

2 kommentarer till “Eko?”

  1. Varierar doftstråken med årstiderna? Kan det ha att göra med liknande växtlighet?

  2. Det här med att jag fick ”gräva” så långt bak i tiden efter liknande dofter beror nog på att jag inte på mycket länge har vistas så här länge och relativt sydligt på många år. Den varma årstidens lukter kan likna en massa annat. Och sedan spelar väl just den här latituden och läget under bergen en roll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *