För-tecken

För inte så länge sedan – medan det ännu var ett slags skenvår i luften – gick jag en runda med Londi i Gornji grad och tittade på jultecken. Vi fann två som vart och ett på sitt sätt hade något alldeles eget över sig. Den rekorderliga högbystade damen – vem är hon? – med parasollen ett fast grepp och kjolarna svepande runt benen invid Tkalčićeva hade smyckats till jul i guld, grönt och rött. (I bakgrunden skymtar en skylt som förbjuder sittande hundar att klättra på husväggen.)

Utanför domkyrkan (som inte syns i bild) håller ett helt Betlehem på att växa upp. Man anar var krubban kommer att placeras, men vad ska det vara i det andra ”granrishuset”? Stjärnan är en vild komet och barn springer omkring i halmen framför ”husen”. Kommer det kanske att vara riktiga djur här till jul: åsnor, får och oxar…

I bakgrunden ser man Medvednica – Zagrebs ”Hausberg”, vars silhuett jag gärna vilar blicken på.

6 kommentarer till “För-tecken”

  1. Jo, lite Selma Lagerlöfig är hon allt (Hjalmar Bergman?), det tycker jag också, fast jag har inte lyckats hitta någon skylt som medger att detta är Selma. Men jag får väl ägna mig åt ett ivrigare tittande där också.

  2. Det tycks vara Marija Juric Zagorka »one of the first female journalist and the author of many historical novels, is taking a stroll around Gornji Grad«.

  3. Tack för detektivarbetet, Agneta! Det här blir ju plötsligt väldigt intressant; Zagorka är i stort sett jämnårig med Klara Johanson, ja, för att vara exakt: två år äldre. Kanske kan de ha haft någon kontakt? I alla fall måste de ju åtminstone delvis ha varit påverkade av samma europeiska strömningar. (Zagorka-Johanson ett ämne för en undersökning för någon av svenskstudenterna här i Zagreb?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *