Adventspromenad i stan

Det har varit isande kallt några dagar nu men det finns nästan ingen snö och faktiskt knappast några minusgrader heller. Det är kallt för att det blåser från ett nordligt håll. Igår eftermiddag tog Londi och jag spårvagnen in till stan – inga otrevliga intermezzon, inget prat om förbud för hundar den här gången, alla var vänliga. Ja, det betyder faktiskt något när jag säger ”alla var vänliga”, för människor här visar mycket mer vad det tycker, både om det de ogillar och det de gillar.

Jag var lite nyfiken på hur julpynt, julskyltning och julmarknader skulle se ut här. Pynt och skyltning visade sig vara ganska återhållna (men mer är säkert på väg, kanske redan idag). Det vildaste var väl adventskransen runt fontänen på det stora torget, Trg bana Jelačića:

Uppe i Gradec var det förstås stramt och smakfullt: lite granris kring ingången till kugghjulsbanans ”stationsbyggnad”:

Och en silvergran med enhetlig och sparsam silversmyckning framför Markuskyrkan:

Vinden bet i ansiktet och fingarna blev allt stelare för varje bild jag tog. Vi gick ner mot livligare delarna av staden igen och jag tog mig en mugg ”kuhano vino”, som jag först värmde händerna på.

Vi strövade lite bland marknadsstånden:

Och Londi kastade långa nosblickar efter korvarna som låg uppradade:

°°
PS I Salongen har jag just satt in en text om ett samtal mellan Joachim Fest och Hannah Arendt.

5 kommentarer till “Adventspromenad i stan”

  1. Jag vet inte om jag just kiddar, men möjligen är jag lite oprecis. Ser inte den där rullen ovanför flaskorna till höger lite pressyltig ut?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *