Lopudska och Hvarska

Gatnätet här i mina zagrebska utkantskvarter är ett märkligt sammelsurium. På en karta kan det till exempel se ut som om Hvarska ulica och Lopudska ulica på ett helt normalt sätt korsar varandra, men om man går omkring här i verkligheten, så ser man att det är mycket mer komplicerat. Lopudska är en liten gata från en tid då det här var en by. Här finns små enfamiljshus som vuxit ”på naturlig väg” med skrymslen och prång och vinranksbersåer och bananplantor. Det finns uthus och bodar, små verkstäder och skällande vakthundar. Mycket är lappat och lagat och nya fantasifulla tillbyggnader växer ständigt fram och tränger sig in i tomrummen. Det är en organisk och ålderdomlig värld.

På kartan och i tiden korsas Lopudska av Hvarska. Hvarska är en gata som planerats på ett ritbord i ett drag. Längs den finns en rad av hyreskaserna på fyra våningar och i ändarna några höghus. I det som skulle kunna kallas för korsningen mellan dem båda liksom duckar Lopudska och glider undan och försvinner just där, eftersom korsningen tillhör Hvarskas moderna planerade värld. Men strax bortom ”korsningen” kommer Lopudska upp till ytan igen och slamrar och skäller och luktar matos och målarfärg.

2 kommentarer till “Lopudska och Hvarska”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *