Vid Karls grav

Härom dagen gick Londi och jag en väg vi inte så ofta går, åtminstone inte hela sträckan: rakt genom skogen här bakom huset, förbi stället där vi ibland träffat på älgkon och de två storkalvarna i början av hösten och så ner på den lilla grusvägen och förbi Hovmanstorpets grund. Sedan följde vi den lilla vägen som leder ända till Karls grav, nerför backen, förbi ”cirkusträdet” och så ner till vattnet. För Londi är det fortfarande härligt badväder:

p1060307

Utmed Karls grav, som är en kanal mellan Vänern och Göta Älv, finns det en del lämningar kvar efter småhus och torp. Kanske var det här en gång Ånetorp, fast jag är inte riktigt säker, för på kartan verkar torpet ha legat längre från vattnet.

p1060309

Kanalen heter Karls grav eftersom den påbörjades under Karl den IX:s (1550-1611) regering. Den blev emellertid färdig i en helt annan tid – först 1752. Här ser ni ett stycke av kanalen från den epoken:

p1060310

Längre fram i tiden, jag vill inte trötta er med några detaljer här, breddades den avsevärt och här kan ni få en föreställning om storleksskillnaden mellan den gamla och den nya kanalen:

p1060316

En blick utmed Karls gravs nya breda arm bort mot Brinkebergskulle sluss:

p1060321

För den intresserade finns mer ”kanalia” här.

7 kommentarer till “Vid Karls grav”

 1. Tack! Ja, Londi är en väldigt fin vän.

  Snart har jag väl visat ”allt” här, fast samtidigt blir det nytt gång på gång.

  PS Jag ser att du har dikter av Jurij Andruchovytj hos dig idag.

 2. Vacker bild på Ånetorp! Men löven påminner mig om att jag måste ut och räfsa… Å andra sidan skiner solen här, om än svagt.
  Sen läste jag på kanal-sidan du länkade till att Trollhätte kanal ska stängas 2030. Det hade jag inte en aaaning om! Det verkar ju befängt. Hur går det då med miljövänlig sjöfrakt? Och Göta kanal? Är den inte K-märkt? (Att det inte kan bli fler filmer är bra förstås…)

 3. Lennart,
  jag hade egentligen bara hört rykten om den här stängningen tills jag hittade den där kanalsidan igår. Nej, det verkar inte klokt. Det står något om att det skulle vara för dyrt att reparera den, men vi lär få betala ett mycket högre pris för den skadade miljön. Jag tror att jag ska maila Bosse Arnholm som står för den här kanalsidan och höra vad han säger om möjligheterna att hindra en stängning.

  Lev,
  vad gäller Andruchovytj ska jag snart försöka skrapa ihop lite tid för Carpathologia Cosmophilica…

 4. Jo,
  Det är så att när ren ekonomi – utan tanke på miljö, historia eller kultur – får gälla kan det bli så.
  Slussarna i Trollhätte kanal byggdes ju i betong under tidigt 1900-tal och betongbyggen håller inte för evigt.
  Sjöfartsverket anser sig inte ha pengar för att bygga nytt eller förstärka slussarna. Det är samma Sjöfartsverk som vill släcka alla de svenska fyrarna och dra in så gott som all utprickning i hav, sjö och kanaler.
  Men om man tänker efter. Den nuvarande sträckningen och de nuvarande slussarna invigdes ju 1916. 2030 då Sjöfartsverkets vill stänga kanalen har Trollhätte kanal med råge passerat de 100. Flytta då över allt ansvar till Riksantikvarieämbetet. Lägg då ner Sjöfartsverket och flytta även över alla pengarna till RÄ!

  Dessutom kan man fundera över varför en svensk myndighet ens funderar på att lägga ner kanaler när hela övriga Europa bygger ut sina kanalsystem. Både av miljö- och säkerhetsskäl.

 5. Tack Bosse, för att du kom hit och redde ut saken ytterligare. Jag ska hålla ett öga på det här i fortsättningen – kanske finns det något man kan göra för att hjälpa till att förhindra att de här planerna förverkligas.

Kommentera