Bildgåta – om ni ursäktar

När jag igår bläddrade i Klara Johansons ”Brev” föll det här kortet ut ur boken:

p1050542

Tekniken här kallas på tyska ”Schattenriss” eller ”Scherenschnitt” (vad är det för skillnad – om det nu är någon?). På svenska blir det väl ”silhuett”. Vem har gjort den lilla bilden? För någon dag sedan dök en målning av en konstnär från ungefär samma tid upp här, ger jag som ledtråd. De två konstnärerna var vänner, kan jag tillägga. Och här är en silhuett som föreställer den efterfrågade konstnärens födelsestad:

p1050544

9 kommentarer till “Bildgåta – om ni ursäktar”

 1. Vi vågar inte säga det med säkerhet, men vi (jag) tror att det är H.C.Andersen som hållit i saxen. Den andra bilden kan föreställa en vision av Köpenhamn. Båda bilderna är för mig rätt bekanta.

 2. Jag skulle just säga samma sak som Ingeborg, dvs HC Andersen eftersom det är den enda författare jag VET sysslade just med siluettklipp. Jag hade ett barnporslin som liten med en sol på flata tallriken, något jag glömt på den djupa och figurer på muggen, allt i svart klipp mot vit botten och klippt av honom.

  För den som intresserar sig för danskt sextiotalsporslin för barn, typ.

 3. Ett tag blev jag nästan osäker på min sak vid er övertygande argumentation, men jag ”kom till sans”. Det är en annan konstnär som gjort dessa klipp.

 4. Jag associerade lite vagt till Matisse när jag såg bilden.
  När jag kollar hans födelsestad Le Cateau-Cambrésis på nätet hittar jag en bild på staden som stämmer riktigt bra med din inklippta silhuett, så min vilda gissning får bli Matisse.

 5. Nu tror jag att jag ändrar mig, särskilt sedan jag läst din text, Bodil, en gång till. Det där med konsnärens födelsestad hade jag läst slarvigt och bara fäst mig vid bilderna. H.C. var ju vekligen inte född i Köpenhamn, Odense var det ju. Även jag hade lite vagt tänkt på Runge, vars födelsestad vi har besökt i Fontanes spår en gång. I Wolgast besökte du, pappa och jag Rungemuseet, där jag inhandlade ett häfte med vackra siluetter.Alltså delar jag Agnetas uppfattning.
  (Ursäkta alla stavfel!)

 6. Ja Agneta,

  du har rätt, som så ofta annars!

  Mamma och Pappa – jo vi var där tillsammans och ni köpte det blåa (Ein Hund, der den Mond anbellt) och skickade det senare till oss en jul och jag köpte det gröna (Silhouette der Stadt Wolgast). (Det är förstås lätt för mig att minnas när jag har korten här.)

  Lars,

  jag ska titta på bilder Matisse’ födelsestad.

 7. För övrigt en underbar bildfrågelek, och härligt spekulerande kommentarer. Grattis Agneta!

 8. Tack! Caspar David Friedrich ledde fram till Runge.

  »Ein Hund, der den Mond anbellt« får mig att tänka på Stiernhielm och hans

  »På Månan, som en Hund skäller opå.«

Kommentera