Valdštejn

Vi har kommit längs den lilla slingrande sandvägen genom bokskogen – en del av bokarna här är hisnande stora, de största jag sett, tror jag – och går nu uppför mot borgen Valdštejn, som är den äldsta i Český ráj. Om ni känner till Elbsandsteingebirge, så har ni en föreställning om hur naturen ser ut här. Sandstensformationer sticker upp ur det omgivande landskapet som tänder från jättelika urtidsvidunder:

p1050022 p1050025

Borgen var en gång stamsäte för adelsfamiljen Waldstein och den började byggas i slutet av 1200-talet. Trots landskapets oländighet är borgens olika delar väl förbundna med detta och bildar liksom fortsättningar på de tre klippor som de sträcker sig över.

p1050044 p1050028 p1050036 p1050034 p1050041

2 kommentarer till “Valdštejn”

  1. En så vacker plats. Det verkar finnas mer eller mindre ruin(erade) delar av borgen, vad hände under seklernas gång? Tog borgen mycket stryk under det senaste kriget? Utsikten från ditt sista foto påminner om den från Kyffhäuserdenkmal. Den här borgen är inte fy skam heller: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Trakai-Troki.jpg&filetimestamp=20050518113200 Trakai utanför Vilnius är centrum för den lilla turkhärstammande, tatariska minoriteten i Litauen, karaimerna. En historia i sig.

  2. Vacker borg du visar här – Trakai.

    Egentligen vet jag inte så mycket om Valdštejns historia. Jag har läst att borgen för en tid behärskades av hussiterna och att den senare intogs av rovriddare – vad nu ”rovriddare” är. På 1500-talet brann den ner och det dröjde tydligen länge innan den sedan återuppbyggdes, kanske byggdes inte alla delarna upp igen då?

    Det som fascinerar mig mest i dess nuvarande gestalt är att den verkar vara en del av själva sandstensberget. Om borgen hade varit helt restaurerad hade jag kanske inte fått det intrycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *