Else Lasker-Schüler hos Julia Romanowska

Nu ligger Else Lasker-Schülerkvällen några dagar bakåt i tiden. Den ligger där och skimrar i minnet.

Det är svårt för mig att ”utifrån” återge något som jag själv varit så djupt involverad i, så det här blir kanske lite torftigt i förhållande till själva händelsens magi.

Jag börjar med att peka tillbaka på programmet, för där kan ni få en idé om innehållet. Min förhoppning är att det ska bli möjligt att få tag i inspelningar av Rachel Galinnes tonsättningar av ”Schwarze Gesänge” som omfattar dikterna Mit dir, goldlächelndem, Ich schlafe in der Nacht, Die mich hassen, Ich liege wo am Wegrand übermattet, O Gott, Ich bin so müde. Kanske dyker det så småningom upp någon under den här texten som kan ge sådana upplysningar.

Så här såg rollbesättningen ut:

Julia Romanowska: koncept och konstnärligt ledarskap
Mats Qvistström: skådespelare
Kristina Hanson: sång
Lars-David Nilsson: piano
Bodil Zalesky: efterord
Ulrik Dahlerus: ljudteknik

Och detta var vad alltsammans byggde på:

Else Lasker-Schüler: text
Rachel Galinne: musik
Bodil Zalesky: översättning

Lokalen var fylld till sista platsen och publiken var på ett påtagligt och glädjande sätt en del av föreställningen.

Här är några bilder, som väl egentligen inte ger någon riktig rättvisa åt vad som verkligen hände (ta inte illa upp I.!), men med lite fantasi kan ni kanske tänka er in i händelsen något:

1

2

3

Jag citerar som avslutning här två av dikterna som förekom i programmet – i original och i min översättning:

Ruth

Und du suchst mich vor den Hecken.
Ich höre deine Schritte seufzen
Und meine Augen sind schwere dunkle Tropfen.

In meiner Seele blühen süß deine Blicke
Und füllen sich,
Wenn meine Augen in den Schlaf wandeln.

Am Brunnen meiner Heimat
Steht ein Engel,
Der singt das Lied meiner Liebe,
Der singt das Lied Ruths.

Ruth

Och du söker mig vid häckarna.
Jag hör dina steg sucka
Och mina ögon är tunga mörka droppar.

I min själ blommar dina blickar ljuvt
Och de fylls,
När mina ögon vandrar in i sömnen.

Vid brunnen i min hembygd
Står en ängel,
Han sjunger visan om min kärlek.
Han sjunger Ruths visa.

Nachklänge

Auf der harten Linie
Meiner Siege
Laß ich meine späte Liebe tanzen.

Herzauf, seelehin,
Tanze, tanze meine späte Liebe,
Und ich lächle schwervergessene Lieder.

Und mein Blut beginnt zu wittern,
Sich zu sehnen
Und zu flattern.

Schon vor Sternzeiten
Wünschte ich mir diese blaue,
Helle, leuchteblaue Liebe.

Deine Augen singen
Schönheit,
Duftende….

Auf den harten Linien
Meiner Siege
Laß ich meine späte Liebe tanzen.

Und ich schwinge sie –
»Fangt auf ihr Rosenhimmel,
Auf und nieder!«

Tanze, tanze, meine späte Liebe,
Herzab, seelehin –
Arglos über stille Tiefen….
Über mein bezwungenes Leben

Ekon

På mina segrars
Hårda linje
Låter jag min sena kärlek dansa.

Med hjärtat, längs själen,
Dansa, dansa min sena kärlek,
Och jag ler svårglömda visor.

Och mitt blod börjar vädra,
Längta
Och fladdra.

Redan för stjärntider sedan
Önskade jag mig denna blåa,
Ljusa, lyktblå kärlek.

Dina ögon sjunger
Skönhet,
Doftande….

På mina segrars
Hårda linje
Låter jag min sena kärlek dansa.

Och jag svingar den –
”Fånga upp ni rosenhimlar,
Uppåt och nedåt!”

Dansa, dansa min sena kärlek,
Med hjärtat, längs själen –
Oskuldsfullt över stilla djup….
Över mitt besegrade liv.

PS Min förhoppning är att någon som också var med under den här kvällen, vill säga något som utvidgar den här – möjligen av naturliga skäl – bristfälliga återgivningen. Och ni som inte var med är naturligtvis också välkomna att tala om det här.

13 kommentarer till “Else Lasker-Schüler hos Julia Romanowska”

 1. Det låter som om kvällen blev som den skulle – magisk. Jag gläder mig!

 2. Ja, det är alltid väldigt spännande när poesi och musik träffas. Att läsa dikter av Goethe och Heine kan vara jättefint, men att lyssna till Schuberts tonsättningar av dem, det ger mig en gåshud, varje gång.

  Tyvärr finns det ju fortfarande alltför få kvinnliga kompositörer – och det skulle verkligen vara kul, om man kunde få lyssna på inspelningarna av Rachel Galinnes tonsättningar på något sätt. Hon verkar ha anknytning till Mainz, vet du något om det?

 3. Keri,
  Rachel Galinne är uppvuxen i Stockholm och bor nu i Israel, i Haifa, tror jag, om jag inte har blandat ihop det. Anknytningen till Mainz känner jag inte till något om, men det betyder förstås inte att en sådan inte skulle kunna finnas.

  Under dagens eller kvällens lopp hoppas jag att det kommer in några upplysningar om hur man kan få tag i inspelningar av Galinnes tonsättningar.

 4. Det var [här](http://www.israelcomposers.org/Members.aspx?lang=English&letter=G&id=110) jag läste om Rachel Galinne. Men någon skiva hittade jag tyvärr inte någonstans.

  Hördes i tonsättningarna ni fick lyssna på i söndags något av det judiska vemodet? I början på februari hade jag nämligen själv en särskild [upplevelse](http://mondschnee.blogspot.com/2009/02/haydn-plus-2.html) i samband med detta. Kvällen vibrerar fortfarande inuti mig. Så jag kan nog förstå ganska bra hur det känns för dig efter kvällen i Stockholm… 🙂

 5. Fantastisk! Wonderful that salons still exist. I do wish I could have been there.

 6. Kära Bodil!
  Tack för senast! Det var verkligen fint att ha dig här. Att höra dig läsa dikterna på tyska var en av kvällens höjdpunkter! Du läste såååå vackert!! Det tyska språket både sjöng och dansande i mjuka klingande toner. Jag fick återkoppling från flera personer just om detta. Jag kommer aldrig mer att tänka att tyska språket är hårt!

  För dem som är intresserade av att få tag på musik av Rachel Galinne finns följande att beställa:

  Rachel Galinne 1999. Inspelningar med Radiosymfonikerna med Gary Bertini, Radiokören, samt kammarmusik som inkluderar Schwarze Gesänge i originalversionen för altröst och piano

  Rachel Galinne: Prisms 2004. Kammarmusik som inkluderar Schwarze Gesänge i utförande av sopransångerska och piano.

  Rachel Galinne: I Will Walk in the Land of the Living 2008 som inkluderar kammarmusik med bl.a. Trio energico som kommer att framföras i Sverige i maj.

  Distribution: Israel Music Institute (IMI) 55 Menachem Begin Rd., P.O. Box 51197 67138 Tel Aviv, Israel Tel: 972-3-624 70 95, fax: 972-3-561 28 26, http://www.imi.org.il , mail: musicinst@bezeqint.net

 7. Tack Julia,
  för varma ord och för att du genomförde detta; du vet hur betydelsefull hela den är händelsen är för mig.

  När det gäller Rachels musik, ska jag skicka hit intresserade som frågar mig på annat håll än här. Tack!

 8. Det märks att man missat något riktigt fint. Inte första gången heller.

Kommentera