žužuladör – juli

Så här i juli månads elfte timme vill jag låta er se julibladet ur en resiansk almanacka. Ja, så heter juli: žužuladör.

almanacka

PS Jag ska, så snart jag fått lite ordning bland alla motsägelsefulla upplysningar, berätta lite om språket här.

7 kommentarer till “žužuladör – juli”

 1. Hmm:

  ”Your search – žužuladör – did not match any documents

  ”27 högre flickskolor; en ”the-resiansk akademi”, öppnad 1746, för utbildning af adliga ynglingar”

  Fast ”date storiche” kanske ger en viss ledning. Väntar med spänning på fortsättningen. Ser att 1 juli tydligen heter ”tarok” – det verkar lovande.

 2. Fast nu är väl žužuladör ett begrepp på internet och det är slut på det vilda livet i det stora okända.

  ”Date storiche” hänför sig till ett resianskt musikinstrument. Texten med myrstil där under lyder:

  *1980. Alla Carnegie Hall di New York viene eseguita una elaborazione di musica resiana per orchestra ad archi composta dal musicista Paolo Merkù.*

  *1988. Esce il libro ”Citira” del musicologo accademico Julijan Strajnar.*

  Om du hittar något om resiano på internet – det finns en del – är det mycket osäkert om det stämmer överens med verkligheten.

  Förutom en hel del muntlig information som jag fick när jag var i det resianska området, så har jag också skaffat mig en liten bok, som heter ”Tre studi resiani – grammatica e storia sociale”. Den är skriven av Han Steenwijk och under förordet står det ”Cottbus, settembre 1997”. När jag har läst åtminstone det viktigaste i den boken, ska jag avge en liten rapport.

 3. Ett par av veckodagarnas namn – catartak, petak – påminner ju om slaviska räkneord för fyra och fem. Resten ser rätt obegripligt ut.

 4. Det är det som är frågan. En del säger så, ja, allt jag hittar på nätet verkar säga så, men det finns åtskilligt som pekar i andra riktningar. (Jag måste läsa in mig lite till, innan jag har något riktigt handfast att säga om detta.)

Kommentera