Vi talade om frihet

Vi talade om frihet hela kvällen, hela natten, om vad det skulle vara, frihet utanför diktaturer alltså, för i en diktatur vet alla vad frihet är och där talar man snarare om hur man ska bära sig åt för att uppnå den. Utanför diktaturerna är frihet något mycket vagare, fast kanske är det pengar och det är ju inte vagt. Om man är ”ekonomiskt oberoende” är man fri, sa någon. Om man frisk och stark är man fri, sa en annan. Om man är ung och frisk, har man stora möjligheter att bli fri, tyckte någon som inte var så ung. Om man har makt. Om man är känslomässigt oberoende är man fri, sa en, fast vad har man friheten till om man inte bryr sig om någon. Kanske finns det ingen frihet mer än för den som verkligen är fånge, tyckte en. Frihet är att ha en vilja, sa x. Är viljan att vara fri då detsamma som frihet, undrade y. Vuxna är fria, tyckte ett barn ibland oss. Män är fria, tyckte en kvinna som har en väninna som är fånge i sitt eget hem. Frihet är ett sinnestillstånd, försökte någon, om man känner sig fri, så är man det. Friheten finns i våra djärvaste drömmer, viskade Elisabeth. Frihet är att göra som man vill, sa en. Frihet kan alltså vara en tillåtelse eller rättighet att begå brott, att plåga andra, gav en annan tillbaka. Nej, att göra som man vill utan att skada andra, kom svaret. Frihet är alltså något som måste inhängnas, sa ytterligare någon annan. Frihet finns bara i förhållande till förtryck och fångenskap, annars är frihet ett tomt skal, sa en. De allra flesta vet säkert vad de vill bli fria från, men det som kommer ut om de lyckas är inte frihet, sa du. Frihet är ett religiöst begrepp – även om ordet ”religion” betyder bindning – frihet är att uppnå nirvana, kom det från ett hörn. Frihet sträcker sig utanför livet. Frihet är att kunna säga både ja och nej till livet. Den som är fri behöver inte någon frihet. Frihet är…

4 kommentarer till “Vi talade om frihet”

 1. Intressant! Verkligen!

  Så frihet att definiera begreppet frihet i ett land där man är fri, innebär att det leder till en akademisk diskussion? Frihet som ett större begepp – kanske ett sinnestillstånd – än enbart frihet från förtryck. Man diskuterar inte definitioner under förtryck. Alla vet. Eller? Innebär total frihet också total ensamhet? Är det frihet? Har verkligen pengar, makt eller religion något med frihet att göra?

  Om man är helt fri i alla situationer, betyder det att ingen bryr sig alls? Klarar vi av det? Behöver den totala friheten kanske begränas för att vi ska må bra? Antar att det är många ”beskyddande” fria staters mentalitet…med frihet kommer också ansvar och man anser att det bara finns ett visst mått av ansvar som medborgarna klarar av att ta. A-kassans och socialbidragets blotta existens innebär en begränsning av friheten och även ansvaret. Samtidigt innebär de båda en skenbar väg till ett ”fritt” och drägligt liv, ett liv fritt från ekonomiskt ansvar till en minimigräns, även om det skapar beroende som permanentar statens maktposition. Är drömmen om relativt odefinierad frihet ett sätt för makten att manipulera och styra?

  Finns frihet, utanför drömmen om den? ”Freedom’s just another word for nothing left to lose…”, som sången säger. Men bara i en situation utan förtryck. Eller?

 2. Hej Marita,

  trevligt att se dig här igen. Ja, är frihet föremålet för de trängdas längtan och ingenting annat. Och är fred bara frånvaron av krig och osämja? Eller är fred något i sig? Och är frihet något eget som inte bara handlar om frånvaron av förtryck och fångenskap? Ett tillstånd som man kan beskriva utan att tala om förtryck och liknande?

 3. Funderade lite på det där med ”fred”… Ordet i sig innebär ju just frånvaro av krig, men osämja kan ju frodas även i fredstid. För att fred ska betyda lugn och frihet krävs kanske att befolkningen är fridsamma och toleranta? Fridsam betyder något i sig och det har konsekvenser för omgivningen. Fred tycks inte ha dessa konsekvenser eller en egen innebörd. Även i ett tillstånd av fred kan korruption, avund, girighet, elakhet, orättvisor, ofrihet och annat elände existera. Knepigt! Är dessa avarter av mänskligt beteende omöjliga i ett tillstånd av total frihet? Kanske…

 4. OK, jag definierade nog ”fred” för brett. Det betyder väl endast frånvaro av krig. Både ”frihet” och ”fred” verkar vara ganska betydelsetomma om man tar bort deras motsatser som väg att definiera dem. Egentligen lite överraskande – för mig åtminstone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *